Roosendaal

Warm onthaal in voormalige Pius X school voor minder bedeelde Roosendalers

De voormalige Pius X school aan de Edisonstraat in Roosendaal

Foto: © Google Maps

Kitty Joachems Kitty Joachems

Met het nieuwe concept ‘warm onthaal’ geeft Roosendaal invulling aan het bestaanszekerheid beleid van de gemeente. Uitgangspunt is Samenwerking. Met een hoofdletter S. Dat schrijft het college aan de raad. De uitvoering van dit warm onthaal ligt bij de partijen die gezamenlijk gebruik maken van de voormalige Pius X school. Dit gebeurt onder aanvoering van Stichting De Kringloper.

In het nieuwe concept komen alle vier de partijen goed tot hun recht. Elke partij geeft op een eigen manier invulling aan het versterken van de bestaanszekerheid van de inwoners.

Voedselbank

De voedselbank verstrekt voedselpakketten aan inwoners die onvoldoende middelen tot hun beschikking hebben om in hun eigen onderhoud te voorzien. Bij de Voedselbank geldt ‘geen pakket zonder traject’. De Voedselbank begeleidt klanten naar de juiste hulpverlening.

FAMEUS

FAMEUS is het centrum voor herstel en ervaringsdeskundigheid. Zij ondersteunen inwoners bij het werken aan herstel, ontwikkeling en ontplooiing.

Homerun

Homerun biedt begeleiding aan jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking en problemen op meerdere leefgebieden.

Kledingbank

Bij De Kledingbank kunnen deelnemers met de Kledingbankpas elke maand acht kledingstukken komen uitzoeken

Samenwerking was verre van ideaal

Tot voor kort was ook De Ruilwinkel gevestigd in het oude schoolgebouw. In de huidige vorm past deze niet in het nieuwe concept. Zij besloten kortgeleden dan ook om de deuren te sluiten. Dat is opvallend omdat De Ruilwinkel de partij was die in 2019 aan de bel trok en aandrong op meer en betere samenwerking. Het college schrijft in de brief dat de samenwerking tussen de verschillende partijen destijds verre van ideaal was. Wethouder Koenraad startte daarom dit traject met als doel een nieuwe weg in te slaan.

Ruilwinkel wordt Kledingbank

De Ruilwinkel nam deel aan het traject. Na meerdere gesprekken met de gevestigde partijen is in goed overleg besloten dat De Kringloper De Ruilwinkel overneemt. Zo ontstond de Kledingbank. Op deze manier kunnen mensen die dat nodig hebben nog steeds gratis goede tweedehandskleding krijgen. Binnen het nieuwe concept komen een aantal activiteiten van De Ruilwinkel niet terug in de huidige vorm. Denk aan de verkoop van kleingoed, maaltijdvoorziening, wasvoorziening en de ophaaldienst en inname van tweedehandsspullen. Voor deze activiteiten wordt een alternatief geboden.

Renovatie

Een randvoorwaarde voor het realiseren van ‘warm onthaal’ is de renovatie van het gebouw. De gemeente is eigenaar van de voormalige school  en gaat die renovatie faciliteren. Volgens de gemeente gaat de renovatie 75.000 euro kosten. Dit bedrag wordt betaald vanuit het budget bestaanszekerheid. Het college legt hiervoor een begrotingswijziging voor aan de gemeenteraad. Het traject rondom de verbouwing wordt begeleid door De Kringloper. De bouwplannen komen tot stand in overleg met alle partijen die gevestigd zijn in de Pius X school.