West-Brabant

Wat betekent Vaderdag voor jou?

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Ieder jaar vieren we Vaderdag op de derde zondag in juni, dat dit jaar op 18 juni is. Al onthoudt niet iedereen op welke dag het precies is. Voor iedereen heeft de dag een andere betekenis. De één komt aan met een bos bloemen en de ander vindt het niet zo’n speciale dag. De meesten houden tenslotte 365 dagen in het jaar van hun vader. Wij vroegen aan verschillende mensen wat Vaderdag voor hen betekent en of ze weten op welke dag het dit jaar valt.

“Ergens in mei? Of is dat Moederdag? Ik weet het echt niet”, bekent Sjoerd van Wesel (15), leerling van het Jan Tinbergen College in Roosendaal. Ook regisseur van theatergroep Honger, Sanne van Lammeren, schiet het even niet te binnen. “Nee, dat weet ik niet. Wanneer is dat?”, vraagt ze lachend terug.

Je bent vader voor heel het jaar

Voor Maurice Uitdewilligen, organisator van Highland Games op basisscholen, is het daarentegen nooit lastig om te onthouden wanneer Vaderdag is. Hij is op 19 juni geboren en kan dus gemakkelijk uitrekenen op welke dag hij een cadeautje kan verwachten of geven. “Het is altijd leuk als je iets krijgt. Maar goed, je bent vader voor heel het jaar. Het is leuk ik zie het meer als een bonus”, vertelt Uitdewilligen.

Ook Julia (14), leerling van het Norbertus Gertrudis Lyceum, weet precies te zeggen dat Vaderdag dit jaar op 18 juni is. Voor haar als dochter gaat het vooral om dat kleine beetje extra waardering wat ze geeft. “Je moet gewoon je vader een leuke dag bezorgen en zeggen dat je heel veel van hem houdt.”

Niet vanzelfsprekend

Het hebben van een vader voelt als de normaalste zaak van de wereld. Toch is dat voor sommige mensen niet (meer) het geval. Actrice Pippa (11) van Stichting De Vierschaar kent haar vader niet. Ze is op de wereld gekomen door middel van een donor. “Ik ken niet anders. Ik vind het vooral heel knap van mijn moeder dat ze alle twee die rollen op zich neemt”, vertelt Pippa. “Ik maak mijn Vaderdagcadeau voor iemand anders, voor bijvoorbeeld mijn oom of opa.”

Illusionist Hans Klok verloor 21 jaar geleden zijn ,naar eigen zeggen, fantastische vader. De gedachte van Vaderdag gaat voor hem terug naar de tijd dat hij als kind een tekening maakte op school voor zijn vader. Kloks vader is niet heel oud geworden. “Maar ik had een vader voor tweehonderd jaar. Hij gaf zoveel energie en hij was er was altijd. Hij heeft mij zo geïnspireerd en ondersteund. Ik heb dus een geweldige vader gehad.”

We hebben dit jaar weer iets leuks gemaakt voor de vaders

De meeste mensen in Nederland hebben gelukkig wel een vader die ze komende zondag even in het zonnetje zetten. “Vaderdag staat in het teken van familie. We gaan regelmatig even langs om een bakje koffie te drinken of om even bij te kletsen”, vertelt theateracteur Daan Quaden.

Voor groep acht leerkracht Pepijn Battes is Vaderdag als vader zijnde erg belangrijk. “Ik heb zelf een dochtertje dus ik vind dat heel belangrijk om daar bij stil te staan”, vertelt Battes. “We hebben dit jaar ook met de klas weer iets leuks gemaakt voor de vaders. Ik kan natuurlijk nog niet zeggen wat het is anders weten ze het al.”