West-Brabant

Wat mag je als Nederlander over de grens in België?

Maarten Elst Maarten Elst

Er heerst nog altijd veel onduidelijkheid over de huidige coronamaatregelen in België. Zo geldt er in België onder meer een avondklok, een strengere mondmaskerplicht en nog een paar andere regels die in Nederland anders worden toegepast. Over alledaagse zaken als tanken en boodschappen lijkt nog veel onduidelijkheid in onze regio.

Door: Maarten Elst en Kimberley Mies

De coronamaatregelen in België zorgen voor veel Nederlanders nog voor veel verwarring. Volgens Belgische bronnen mag je als Nederlander gewoon de grens over. In tegenstelling tot de eerste coronagolf van begin vorig jaar, waar België haar grenzen afsloot voor Nederlanders, is vrij verkeer tijdens de huidige lockdown wel nog altijd mogelijk.

Wat is essentieel?

Wel roepen Belgische overheidsinstanties de Nederlanders op tot het gebruiken van gezond verstand. Men vraagt of Nederlanders alledaagse zaken zoals boodschappen doen, tanken en andere niet-essentiële verplaatsingen de komende weken kan worden uitgesteld. Wie zonder geldige reden de grens overgaat, riskeert een proces verbaal en een boete van 250 euro. Een essentiële verplaatsing kan men aantonen door middel van geadresseerde facturen, schriftelijke verklaringen, loonstrookjes of andere bewijzen waarmee een verplaatsing naar België als noodzakelijk wordt gezien. Ook een bezoek aan familie, hulpbehoevenden en/of geliefden wordt als essentiële verplaatsing gezien, ook dit gebeurt op basis van gezond verstand en mag als essentieel worden opgegeven, zo melden de overheidsinstanties.

Passagier Lokalisatie Formulier

Personen die langer dan 48 uur in België verblijven dienen een zogeheten Passagier Lokalisatie Formulier met zich mee op reis te nemen. Omdat België Nederland als code-rood-gebied heeft aangegeven, is het bijdragen van zo’n formulier verplicht.

Ten slotte wijzen de Belgische overheidsinstanties op de avondklok die nog altijd geldt. Tussen 12 uur ‘s nachts en 5 uur ‘s ochtends zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden. Voor meer gedetailleerde coronamaatregelen in België verwijst men door naar de officiële berichtgeving via deze link.