Bergen op Zoom

Water als vriend én vijand in tentoonstelling Koele Wateren Markiezenhof

Redactie Redactie

Twee dagen voor de geplande opening van de tentoonstelling Koele Wateren kreeg het Markiezenhof te horen dat ze de deuren moesten sluiten. Maar twee weken na deze domper, gingen de deuren vorige week weer open voor publiek. Kunstliefhebbers kunnen tot en met maart schatten uit het Rijksmuseum en uit de streek bewonderen.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Het Markiezenhof had twee weken de tijd om schilderijen vanuit het rijksmuseum te plaatsen. Twee dagen voor de opening, die gepland stond op 10 november, kreeg het Markiezenhof te horen dat musea dicht moesten. Yolande Kortlever, projectleider tentoonstelling Koele Wateren, paste zich aan en bereidde zich voor.

Koele Wateren

Het Rijksmuseum en Markiezenhof in Bergen op Zoom zijn in 2017 een samenwerking voor acht jaar aangegaan voor een reeks reizende tentoonstellingen. Tentoonstelling Koele Wateren is een selectie van 40 schilderijen van het Rijksmuseum aangevuld met werk uit de eigen collectie. Het element dat centraal staat is water. Afgelopen donderdag werden de deuren geopend. Tot 7 maart 2021 is de expositie te bezichtigen.

Water als vriend én vijand

Tentoonstelling Koele Wateren is de 2de in de reeks van vier rijzende tentoonstellingen. Vorig jaar was het element aarde, dit jaar is dat water. Er zijn kunstewerken te zien die tot vier eeuwen oud zijn. Nederland heeft oorlogen uitgevochten op zee, maar heeft zich er ook tegen moeten beschermen. De Watersnoodramp, zeeoorlogen en Nederlandse gezegdes en spreekwoorden dat met water en scheepvaart samenhangt komen aan bod. In 2022 is het thema lucht en in 2023 is dat vuur.

Tijdens de tentoonstelling haakt kunstenares Niene Hoogvliet aan. Hoogvliet maakt op een duurzame manier kunst. Ze maakt objecten van afvalwater, vissenhuid en WC Papier.