Roosendaal

Water staat aan lippen van Roosendaalse zwemschool

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De zwemstudio van Linda Damme uit Roosendaal gaat een onzekere tijd tegemoet. De VVD wil namelijk met een nieuwe initiatiefwet regels opstellen voor zwemlessen. Ruim zeshonderd commerciële zwembaden, waaronder die van Linda, zouden moeten voldoen aan een minimale afmeting en één landelijk zwemdiploma moeten uitreiken na het afzwemmen. “Deze onrust is al een jaar bezig. Het wordt heet onder mijn voeten.”

Het bad in het Sterrebos moet vijfentwintig meter lang en twee meter diep zijn. “Dat heb ik niet,” zucht de zwemjuf. Haar bad is slechts de helft lang. “Als je vier banen op je buik moet zwemmen, moet je er bij mij acht doen.”

Verhuizen

Daarnaast is ze momenteel aangesloten bij een kleinschalige aanbieder van zwemdiploma’s. Als de wet erdoor komt, moet ze een lidmaatschap afsluiten bij een grotere partij. “Ik betaal nu per diploma. Zoveel zijn dat er niet per jaar.”

Linda geeft namelijk les aan slechts vijftien leerlingen per kwartaal, onder wie een aantal met een beperking. Die zouden mee moeten verhuizen naar De Stok of De Schelp. Daar zou Linda eventueel water kunnen huren, mochten de eisen daadwerkelijk worden vastgesteld.

Maar dat is een dure en haast onhaalbare optie voor de kleine zwemschool. “Dan moet ik voor vijftien leerlingen water huren, op een onmogelijke tijd. Dat kan ik niet.”

Vertrouwen

Ze is niet bang dat ze helemaal geen zwemles meer mag geven, maar een erkend diploma uitreiken zit er waarschijnlijk niet in. “Dan kiezen mensen misschien toch voor de grotere zwemscholen.”

Een beetje vertrouwen blijft ze houden, maar Linda is stellig: “Die wet moet er niet doorheen komen. Ook de kleine zwemscholen moeten in hun eigen badje kunnen blijven afzwemmen.”