Bergen op Zoom

Water staat centraal in expositie Fotografie Bergen op Zoom

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Op verschillende plekken in Bergen op Zoom is van 11 tot en met 30 september een expositie over water te zien. Stichting Fotografie Bergen op Zoom (FoBoZ) organiseert namelijk haar tweejaarlijkse manifestatie.

Tijdens de fotomanifestatie staat een relevant, maatschappelijk thema centraal. Tijdens de eerste editie in 2019 was dit VRIJ, naar aanleiding van 75 jaar bevrijding. Dit jaar is dat dus WATER, als aanvulling op de expositie Lage Landen in het Markiezenhof. Daarin waren 38 kunstwerken uit het Rijksmuseum en werken uit de regionale collectie te zien, met het accent op de aarde. In de fotomanifestatie ligt de focus op diverse facetten van het water, zoals de waterrijke landschappen en de controle over het water.

Limburg

De watersnoodramp die Limburg onlangs heeft geteisterd, was overigens geen actuele aanleiding om het onderwerp water centraal te stellen. FoBoZ-voorzitter Jac Leenaars heeft ook geen signalen gekregen dat er tijdens de natuurramp foto’s zijn gemaakt voor de manifestatie. “Ik denk dat daar weinig van te zien zal zijn in de expositie, want de opdracht lag ook al een aantal maanden bij de fotografen,” vertelt hij tijdens voorbereidingen in galerie Arsis. Wel wordt er een link gelegd met de Brabantse Delta, die een expositie in het stadhuis heeft.

Betekenis van water in jouw leven

Ook bij het Markiezenhof zijn foto’s van zowel amateurs als professionals te zien. Op het binnenplein vindt een dag na de officiële opening een prijsuitreiking plaats. Scholieren konden namelijk meedoen aan een educatief project, onder leiding van fotograaf Frank van Es uit Bergen op Zoom. Invalshoeken voor dit project waren de geschiedenis van water in Bergen op Zoom en de betekenis van water in jouw leven.

In Leenaars leven als fotograaf speelt water ook een belangrijke rol. Hij schiet er namelijk vaak mooie plaatjes van. Tijdens de manifestatie zal er  een foto van hem in de Gertrudiskerk komen te hangen. Hierop zijn schuimkoppen op de golven van de zee te zien. “We proberen het iedere keer weer mooi in beeld te brengen.”