Bergen op Zoom

Waterbaan Kraaijenberg leert kinderen over de waarde van water

Sita Kengen Sita Kengen

Ouders die met hun kinderen de natuur willen beleven, kunnen terecht in het Klauterwoud bij bezoekerscentrum Kraaijenberg. Vanaf zaterdag kan daar ook gespeeld worden met water, om spelenderwijs over het belang ervan te leren. Tijdens het evenement Kraaijenberg Outdoor wordt de nieuwe waterbaan officieel geopend.

“We zijn hier bezig met het vernieuwen van een watergedeelte in ons Klauterwoud. Er komt een mooie modderkeuken en er is een nieuwe waterpomp”, zegt Lenneke Akerboom, terwijl ze door het bos bij Kraaijenberg loopt. Akerboom is coördinator van het bezoekerscentrum. “Het is de bedoeling dat kinderen hiermee kennis maken met de functie van het water op de Brabantse Wal en hoe dat bezinkt. Zo krijgen we hier uiteindelijk een modderpoel”, zegt ze terwijl ze wijst naar een -nu nog lege- modderpoel.

Waterfabriek

De Kraaijenberg heeft een samenwerking met luchtvaartorganisatie Aviolanda aerospace, ze werken samen met het grondwaterproject. “Zij laten het water van de daken (vliegtuighangaars, red.) bij ons bezinken in het bos. Voor ons leek het heel mooi om iets educatiefs daarmee te doen voor de kinderen. En hoe mooi is het als je een speelelement hebt waar je als kind ook echt iets mee kan doen, en waar je ook een stukje educatie van mee krijgt”, zegt Akerboom.

Er is geen waterfabriek

Het doel is om kinderen te laten zien hoe kostbaar water is en hoe het werkt op de Brabantse Wal. “Er is geen waterfabriek, maar water wordt opgepompt uit de grond. Wij zijn niet de enige die dat gebruiken, namelijk ook de boeren, dieren, planten en bomen”, legt Akerboom uit. “Als je snapt dat het water moet bezinken en er heel lang over doet om door de grond schoongemaakt te worden, dan beseft je dat je een kostbaar product oppompt, waar je niet te makkelijk mee moet omgaan.”

Kraaijenberg Outdoor

Zaterdag 29 juli is het evenement Kraaijenberg Outdoor. Op deze dag zijn veel leuke dingen te doen voor gezinnen en het nieuwe speelonderdeel wordt onthuld. Op het veld is een informatiemarkt te vinden. Ook is er een dronedemonstratie, je kunt boogschieten, je eigen sapje trappen en er is een kinderlab. Er zijn allerlei speur- en spelactiviteiten te doen die te maken hebben met outdoor en de natuur.

Het is een dag vol hoogtepunten

“Ik heb ontzettend veel zin in Kraaijenberg Outdoor, dat is voor ons altijd wel een dag vol hoogtepunten. Het allerbelangrijkste van deze dag is het verwonderen en genieten”, zegt Akerboom. Als je je verwonderd over de natuur dan raak je er mee betrokken en ga je er vanzelf voor zorgen. Dat is het belangrijkste dat wij mee willen geven.”