West-Brabant

Waterschap breidt onttrekkingsverbod uit in droogste voorjaar sinds 1976: ‘Elke druppel telt’

Foto: Nationale Beeldbank

Han Verbeem Han Verbeem

Door aanhoudende droogte en een snel dalend waterpeil heeft Waterschap Brabantse Delta besloten om per direct het gebruik van oppervlaktewater in zes extra gebieden te verbieden voor onder meer agrarisch gebruik. Dit geldt onder meer voor de gebieden De Wouwse Gronden (Oost), Bleekloop en Zoom, en de Woensdrechtse Kil. Volgens waarnemend dijkgraaf Rian Govers-Gabriëls is het huidige neerslagtekort vergelijkbaar met het recordjaar 1976.

Boeren mogen nu in totaal tien stroomgebieden geen water meer halen uit sloten, beken en andere oppervlaktewateren om hun gewassen te besproeien oftewel ‘beregenen’. Govers-Gabriëls: “We nemen dit soort maatregelen niet lichtvaardig. Maar de situatie is nijpend. Door het uitblijven van regen en hoge temperaturen daalt het waterpeil snel. We moeten ingrijpen om schade aan natuur, landbouw en waterkwaliteit te beperken.”

Grondwaterreserves bijna uitgeput

Hoewel 2023 en begin 2024 uitzonderlijk nat waren en daardoor extra reserves zijn opgebouwd, is dat voordeel nu vrijwel verdwenen. “We zijn deze droge periode begonnen met een relatief hoog grondwaterpeil, maar door de droge maanden is die voorsprong alweer ingelopen,” aldus Govers-Gabriëls. “We bekijken de situatie dagelijks en nemen maatregelen in overleg met boeren, natuurorganisaties en andere betrokkenen.”

Waarnemend dijkgraaf Rian Govers-Gabriëls.

Polders

Brabantse Delta maakt onderscheid tussen twee typen gebieden: In polders (zoals rond Nieuw-Vossemeer) kan water worden aangevoerd vanuit de grote rivieren. Dit water wordt via sloten, gemalen en stuwen verdeeld. Ook wordt er extra gespoeld om verzilting tegen te gaan. Vooralsnog is hier voldoende water beschikbaar en zijn extra maatregelen niet nodig.

Zandgronden

Voor de zandgronden (vrij afwaterende gebieden zoals de Wouwse Gronden) is men volledig afhankelijk van regen. Hier is geen aanvoer mogelijk vanuit rivieren. In deze gebieden ziet het waterschap de (grond)waterstanden snel dalen, terwijl de behoefte aan water juist toeneemt door de hitte. Maatregelen die voor de zandgrondgebieden worden genomen zijn onder andere: zo veel als mogelijk water vasthouden met stuwen; het tijdelijk afsluiten van vispassages; het creëren van extra waterberging in natuurgebieden; en  regenwater lokaal in de bodem te laten infiltreren.

Oproep tot zuinig watergebruik

Het waterschap roept agrariërs én inwoners op om zuinig om te gaan met water. “Elke druppel telt nu,” benadrukt Govers-Gabriëls. “We vragen iedereen om bewust te zijn van het watergebruik. Alleen samen kunnen we verdere schade beperken.”