West-Brabant

Waterschapsbestuurder Niels Mureau vertrekt: ‘Ik mis het samenwerken’

Niels Mureau (foto Brabantse Delta)

Han Verbeem Han Verbeem

Waterschapsbestuurder Niels Mureau vertrekt bij Waterschap Brabantse Delta. Sinds 2018 maakt hij deel uit van het DB (dagelijks bestuur) van het waterschap. Mureau vertrekt per 1 juni. Hij constateert dat “de manier van besturen” de laatste jaren is veranderd. “Ik mis het samenwerken aan het gezamenlijk waterschapsbelang”, schrijft hij donderdag in zijn ontslagbrief aan dijkgraaf Kees-Jan de Vet.

Niels Mureau is sinds 2015 lid van het algemeen bestuur, voor de fractie van West-Brabant Waterbreed. Eerder, voor invoering van het partijstelsel, was hij ook bestuurslid – van 2004 tot 2008. Ook vervult hij sinds vorig jaar de functie van adjunct-dijkgraaf.

Politiek bestuur

Sinds de verkiezingen van 2023 maakt zijn partij deel uit van de coalitie BBB/VVD/WaterNatuurlijk en WB Waterbreed. In de voorgaande bestuursperiode was er sprake van een bestuursbrede samenwerking zónder coalitie-oppositieverhoudingen. Maar het waterschapsbestuur is meer politiek geworden. “Mijn visie op het besturen van een waterschap sluit niet aan bij de huidige politieke realiteit”, schrijft hij. “Door deze ontwikkeling komt de balans tussen besturen, privé en mijn bedrijf in het geding. Daarom heb ik het moeilijke besluit genomen dat het nu tijd is om vooral mijn gezin en mijn bedrijf voorrang te geven.”

Waterketen en zuiveringen

Mureau heeft zich bij het waterschap vooral ingezet voor waterketen en rioolwaterzuivering. Onlangs won Brabantse Delta, samen met andere waterschappen, een Europese prijs voor een project waarbij bioplastics worden gemaakt uit rioolwater. Dijkgraaf De Vet zegt het vertrek van Mureau te betreuren, maar respecteert zijn keuze. Het is niet bekend wie hem zal opvolgen in het dagelijks bestuur van Waterschap Brabantse Delta.