West-Brabant

Waterschapsproject bioplastics genomineerd voor innovatieprijs

De plantenpotjes van bioplastic

Han Verbeem Han Verbeem

Een project om plastics te maken uit rioolslib is genomineerd voor de prijs ‘Overheidsinnovatie van het jaar’. Ook waterschap Brabantse Delta is één van de deelnemers.

De demonstratiefabriek bij een slibverwerker in Dordrecht maakt grondstof voor plastic kweekbakjes voor planten, de proef is inmiddels met een jaar verlengd. De bakjes van dit Caleyda-bioplastic zijn volledig biologisch afbreekbaar.

Plasticvervanger

Het genomineerde project, PHA2USE,  is met negen andere projecten in de race voor de innovatieprijs. De meeste plastics worden gemaakt uit fossiele grondstoffen, zoals aardolie. Het project PHA2USE van enkele waterschappen en onderzoeksinstituut Stowa wil kijken of het mogelijk is natuurlijke plasticsvervangers uit rioolslib, voedselresten en industrieel afvalwater te produceren.

Bacteriën

De bacteriën nemen de vetzuren uit het slib op en zetten dit om in PHBV. Dit zogeheten polyhydroxyalkanoate-type polymeer kan tot korrels worden verwerkt en is de basis van het Caleyda-bioplastic. De productie van bioplastics heeft meerdere voordelen: het is milieuvriendelijk, zonder fossiele grondstoffen en ook het rioolslib kan duurzaam worden verwerkt.

Bekendmaking

De bekendmaking van de innovatieprijs, waarvoor PHA2USE is genomineerd, is tijdens de uitreiking van de Overheidsawards, 28 november in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.