West-Brabant

Wedstrijd voor promoten bijenlandschappen: wie maakt de mooiste bijenfoto’s?

Close-up van digitale fotocamera met op het scherm een foto van een hommel op een gele bloemknop

Foto: Bijenlandschap West-Brabant

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Liefhebbers van bijen en fotografie opgelet! Je kunt meedoen aan een fotowedstrijd en zo het belangrijke werk van de kleine bestuivers onder de aandacht brengen. West-Brabant krijgt een eigen editie van de jaarlijkse fotowedstrijd over bijen. Natuurlijk zijn er prijzen voor de drie beste bijenfoto’s. Maar Bijenlandschap West-Brabant gaat de inzendingen ook gebruiken om iedereen te vertellen over het belangrijke werk dat bijen doen. De foto-wedstrijd loopt van 14 mei tot 14 juni.

Je mag natuurlijk op je buik gaan liggen om een een close-up maken van een hommel in een bloemkelk. Maar ook foto’s van een bijentuin of -landschap zijn welkom. Zolang het maar draait om de leefwereld van de bij. Het is de eerste keer dat Bijenlandschap West-Brabant ook meedoet met de fotowedstrijd, die voor de zevende keer georganiseerd wordt door Groene Cirkel Bijenlandschap.

Zweefvliegen en wespen tellen niet mee

In West-Brabant zijn er twee categorieën: jongeren tot en met 16 jaar en iedereen vanaf 17 jaar. En onze regio heeft ook een eigen jury: gedeputeerde Hagar Roijackers van de provincie Noord-Brabant, bijenspecialist Arjen de Groot van de universiteit in Wageningen en fotograaf Koen Mol. Zij gaan er ook op letten dat alleen de juiste bestuivers op de foto’s staan. “Foto’s van zweefvliegen en wespen, hoe fraai ook, worden door de jury niet meegenomen in de beoordeling,” waarschuwt Bijenlandschap West-Brabant.

Dat geldt natuurlijk vooral voor de close-ups, niet voor de foto’s van landschappen of bloementuinen. Maar soms lijken zweefvliegen en bijen erg veel op elkaar. Daarom nog een tip van de organisatie: “Het verschil is goed te zien aan de antennes: zweefvliegen hebben kleine knotsjes als antennes; bijen hebben lange antennes. En wespen hebben wespentailles.”

Een maand de tijd om foto’s in te sturen

Je kunt je foto’s insturen van 14 mei tot en met 14 juni. “Wie meedoet aan de fotowedstrijd heeft de kans om een prijs te winnen, maar nog belangrijker: stelt de ingezonden foto’s beschikbaar voor communicatie-uitingen van de Bijenlandschappen,” aldus de organisatie. “Zo steunt de inzender op een leuke en waardevolle manier het werk dat voor bijen en bestuivers wordt verzet.”

Meer informatie vind je op de wedstrijdpagina van Groene Cirkel Bijenlandschap. Overigens staat daar dat de foto’s gemaakt moeten zijn in Zuid-Holland. Dat geldt natuurlijk niet voor de foto’s die je maakt voor Bijenlandschap West-Brabant. Die foto’s moeten juist gemaakt zijn in West-Brabant. En er is daarom ook een eigen jury om deze regionale foto’s te beoordelen.