Bergen op Zoom

Weer een fietsroute erbij, en het is écht een pareltje

Han Verbeem Han Verbeem

West-Brabant is een nieuwe fietsroute rijker, langs de Brabantse Wal en door Bergen op Zoom. De route is een initiatief van het provinciale Waterpoort-project, dat zich toelegt op plattelandsontwikkeling en toeristische economie in de regio. “Opnieuw een pareltje aan het snoer van activiteiten in Bergen op Zoom”, zegt wethouder Dominique Hopmans in dichterlijke bewoordingen. Fietsen nodigt niet alleen uit om het landschap en de omgeving te verkennen, maar het is ook gezond. En: de route gaat langs allerlei boerderijwinkels met streekproducten.

Fietsen komen er niet aan te pas, bij de presentatie van de alweer zevende fietsroute van Waterpoort. Op een zweterig zolderkamertje van het bezoekerscentrum Kraaijenberg zijn woensdagmiddag de samenstellers en ondersteuners van de route eventjes entre-nous, waarbij wethouder Hopmans de routekaarten uitdeelt. Als een papieren uitklapexemplaar, in een tijd van digitalisering en handige apps, blijft de traditionele fietskaart voor Waterpoort nog steeds een klassieker.

Ambassadeur

De officiële aftrap van de gebeurtenis was eigenlijk aan Tineke Fopma, de inwoonster van Tholen die vier decennia geleden het wereldkampioenschap voor vrouwen op de weg behaalde. Maar de geboren Friezin zegt op het laatste moment af: Fopma wil liever de Tour de France volgen voor de tv, laat zede organisatie weten. Een lichte zucht van teleurstelling gaat door de ruimte maar gelukkig blijkt ‘fietsambassadeur’ Petra Wevers bereid de honneurs waar te nemen.

Natuur en historie

Het fietsnetwerk is ruim 275 kilometer lang en het zal zeker niet bij zeven routes blijven, voorziet Wevers. Ze heeft inmiddels alle routes persoonlijk gefietst -samen met haar man- en ze mocht ook de nieuwe Bergse ronde volgen. Daarbij waren ook filmers aanwezig om voor de Waterpoort-opdrachtgevers een speciale promofilm te maken. “Het moest in een paar uur dus het was wel even doortrappen”, merkt de ambassadeur lachend op. Maar het was de moeite waard. Want wát is Bergen op Zoom toch mooi. Zoveel natuur en historie bij elkaar. En in de zomerperiode is een tussenstop bij een van de aangesloten ‘streekboeren’ zeker de moeite waard. Aardbeien, groenten en aller ander lekkers van de Brabantse Wal is binnen handbereik. “Maar pak vooral zélf de fietsen”, moedigt Hopmans de toehoorders en de mensen in zijn omgeving aan. “En belééf de omgeving.”