Nispen

Weer of geen weer: tobbedansen in Nispen opnieuw groot succes

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

“Zijn jullie er klaar voor? Action!” Na het startschot duiken de eerste deelnemers in hun bootje van de baan. Ze doen mee aan het tobbedansen, georganiseerd door KPJ Nispen en geïnspireerd door het tv-programma Te land, ter zee en in de lucht. Oud-deelnemer en jurylid van dat programma, Johan Vlemmix, was commentator bij deze Nispense editie. Afgelopen zondagmiddag zijn tientallen deelnemers de uitdaging om van de schans te glijden, uit hun bootje te springen en de bel aan te raken, aangegaan.

Na het succes van vorig jaar besloot de KPJ club opnieuw een tobbendansevenement te organiseren. “Dat vind ik prachtig”, reageert Johan Vlemmix. Hij heeft zelf honderd keer meegedaan aan Te land, ter zee en in de lucht. Later werd hij zelfs jurylid van het programma. “Om dan nu opnieuw bij zo’n evenement te mogen zijn en spreken, maakt me weer helemaal enthousiast.”

Gesaboteerde boot en houtworm

De eerste vijf combinaties deden het erg goed. “En snel hè”, vervolgt Johan. “Het leek bijna te makkelijk.” Maar dat geluk was maar van korte duur, het spel blijkt toch moeilijker dan gedacht. “Onze boot is gesaboteerd volgens mij”, zeggen twee meiden met felgele voetbalshirts aan. “Zodra we het water raakten, zonk onze boot. We kwamen niet eens in de buurt van de bel!”

Ook bij twee andere deelnemers ging het fout. Ze misten de bel. “Het kwam door de boot van de KPJ, we kunnen de volgende keer beter onze eigen boot maken”, zeggen ze. Toen de twee nog bovenaan stonden, riep Johan al iets over houtworm. “Dat zal er ook wel mee te maken hebben gehad ja.”

De hoge schans waar de deelnemers met hun bootjes af moesten duiken.

Maar gelukkig ging het bij een ander tweetal wel goed. Samen vlogen ze van de schans, recht op de bel af. “Hebben we de snelste tijd?”, wordt er meteen gevraagd. Nee, dat helaas niet. “Maar we gingen wel goed. Nu is het tijd om bier te drinken, we zijn dorstig.”

Zeer geslaagd

De weergoden waren de organisatie iets minder goed gezind dit jaar. Waar er vorig jaar tropische temperaturen waren, was er deze keer een hele harde wind en af en toe motregen. ‘s Avonds regende het helemaal hard. “Maar dankzij de inzet van onze vrijwilligers en de mooie opkomst hebben we alsnog een zeer geslaagde dag beleefd!”, concludeert KPJ-voorzitter Thijs van Wesel.

Ook Johan Vlemmix is erg enthousiast. “Het is dit jaar ook nog eens 50 jaar geleden dat de eerste aflevering van Te land, ter zee en in de lucht is uitgezonden. Dat maakt het extra speciaal. Als het aan mij ligt komt dat programma gewoon weer terug op televisie!”