Roosendaal

Weinig carnaval in Roosendaal: optocht en meer geschrapt

Foto: Leo de Jaeger

Raymon Mens Raymon Mens

Een flinke klap voor alle Tullepetaonen. In Roosendaal worden praktisch alle carnavalsactiviteiten afgeblazen. Er gaat een streep door zowel de Leutstoet (optocht) als de Otobusrellie en het Priense Swaree. Leutpleinen moeten een beperkt alternatief vormen.

Door: Raymon Mens

Dat heeft de Stichting Carnaval Roosendaal donderdag laten weten. Roosendaal is de eerste grote plaats in Brabant die een streep zet door zoveel carnavalsplannen. Mogelijk volgen snel meer vergelijkbare aankondigingen uit de rest van de streek.

Leutpleinen als (beperkt) alternatief

Stichting Carnaval Roosendaal broedt wel op een alternatief. Zo is het idee ontstaan om tijdens de hoogtijdagen in ieder geval op de zaterdag in de stad een aantal leutpleinen/podia in te richten waar de leut corona-proof hoogtij kan vieren. Dat kan echter alleen als de situatie rondom het coronavirus stabiel blijft.

Het idee is om op die ‘leutpleinen’ allerlei activiteiten te organiseren. Denk aan optredens van zeulbandjes, acts van allerlei Tullepetaonen, een natje en een droogje van de horeca, of tentoonstellingen door wagenbouwers. Roosendalers die de locaties willen bezoeken moeten zich vooraf inschrijven. Zo kan de boel beheersbaar blijven binnen de coronaregels.

Carnaval 2021 in Roosendaal: glas is halfvol

De stichting benadrukt te kijken naar wat nog wél mogelijk is. Zo moet het liedjesfestival op 11/11/2020 een online alternatief krijgen. Op die plannen wordt nog gebroed. Er verschijnt ook gewoon een Kwakkelkrant en reporters gaan verslag doen van bezoeken bij mensen thuis. De kerkdienst en kindermiddag staan vooralsnog op de lijst om door te gaan. Op 23 september worden de plannen voorgelegd aan de Boerenraad en partners van het carnaval in Roosendaal. Zij moeten nog met de voorgenomen alternatieve plannen instemmen.

“We hebben een uitstekend motto, er komt een liedje, het veldteken wordt inmiddels al geschilderd, de verkoopartikelen worden uitgeven en er komt een Kwakkelkrant. Het glas is halfvol en we denken met deze aanpak een goede aanloop te kunnen nemen naar ons leutfeest in 2021. Wa d’n optreje zal ut worre!”, sluit Stichting Carnaval Roosendaal af.