Geen regio geselecteerd

Weinig mensen op je uitvaart door corona

Jolanda ten Hoop-Doornbos

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Afscheid nemen van een dierbare is al moeilijk genoeg. Maar door de coronamaatregelen wordt het regelen van een waardig afscheid en een uitvaart nog moeilijker. Jolanda ten Hoop-Doornbos uit Steenbergen werd er hard mee geconfronteerd, toen haar vader Arie overleed.

De vader van Jolanda ten Hoop-Doornbos was aan het dementeren en ging duidelijk achteruit. Zijn overlijden kwam dan ook niet als een verrassing. De familie was de uitvaart aan het regelen, toen de coronacrisis begon. De uitvaart van Arie was op maandag. De zondag er voor maakte de regering bekend dat alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verboden werden.

Alleen familie mocht afscheid nemen

Arie stierf in een verzorgingstehuis. Ook daar waren de regels strenger dan normaal. “Het was moeilijk. We mochten er ook alleen maar met z’n drieën bij. Er mocht alleen maar familie bij,” vertelt Ten Hoop. Om de andere bewoners te beschermen mochten de familieleden daar niet langs om even bij te praten. “Dat was een moeilijk stukje.”

Toen Arie opgebaard lag in het verzorgingshuis, mochten andere familieleden ook niet komen om afscheid te nemen. Dat vond Ten Hoop erg verdrietig. “Toen dacht ik ‘Mijn vader heeft het niet verdiend dat niemand afscheid mag nemen van hem’. Dus dan is het toch een beetje paniek. We wilden het anders, maar het mag niet zoals wij het wilden.”

Geen koffietafel, wel een live-stream

De familie voelde zich onzeker. Ze wisten niet goed wat er wel en wat er niet zou mogen tijdens de uitvaart. Uitvaartverzorger Lenny Roels heeft hen daarbij geholpen. Door de maatregelen die op die zondagavond werden aangekondigd, kon de koffietafel na het condoleren op maandag niet doorgaan. Ook mochten er maximaal 100 mensen komen, dus zorgde Roels snel voor een extra live-stream. Hierdoor konden vrienden en familie via internet vanaf thuis meekijken.

Condoleren zonder handen schudden

Het condoleren mocht natuurlijk ook niet meer op de gewone manier. Geen handen schudden, geen zoenen, geen knuffels. “Dat vond ik echt heel triest,” vertelt Ten Hoop. “Want dan denk ik ‘Mijn moeder zou best wel iemand een hand willen geven, willen knuffelen’. Voor haar, dat laatste stukje. Maar dat mocht dan niet meer.”

Nog maar 30 bezoekers op uitvaarten

De maatregelen om het coronavirus te bestrijden zijn ondertussen nog strenger geworden. Bij Ten Hoops vader mochten er nog 100 mensen op de uitvaart komen. Nu mogen er nog maar 30 mensen bij de uitvaart zijn. “Dat is waarschijnlijk nog pijnlijker dan bij ons,” peinst Ten Hoop. “Het klinkt hard, maar m’n zus zei het ook: goed dat ie toch nog iets eerder is gegaan. Omdat wij nu al een beetje die wanhoop hadden en als er dan maar 30 mogen komen dan moet je een keuze gaan maken. Dat lijkt mij heel moeilijk.”