West-Brabant

Weinig onrust over Corona, wel meer ‘elleboogjes geven’

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het nieuws wordt de afgelopen dagen natuurlijk vooral bepaald door het virus Covid-19, het Coronavirus. Het is een pandemie met wereldwijde gevolgen. Maar zijn de West-Brabanders daar bezorgd over? We vroegen het in Roosendaal en Bergen op Zoom.

De maatregelen in Nederland worden strenger. En in Brabant gelden de strengste maatregelen. Ook op onze website vind je meerdere artikelen over het beleid en de maatregelen. Het aantal officiële Coronabesmettingen in Nederland lag donderdagmiddag op 614 mensen. Daarvan waren er 273 in Brabant.

Toch lijken nog veel Roosendalers en Bergenaren zich nog niet druk te maken over het virus. Zelfs niet een oudere man: “Zorgen maak ik me niet. Nog niet. Maar ik verzorg m’n eigen wel: ik was 2-3 keer op een dag m’n handen. En voor de rest moet ik het afwachten.”

Een ander vult aan: “We nemen wel wat maatregelen. In de zin van geen grote groepen benaderen als het niet nodig is. En de hygiëne goed in de gaten houden. Maar echt bezorgd: nog niet.”

Vooral de jongeren lijken zich weinig druk te maken. “Ik denk dat wij daar tegen opgewassen zijn,” aldus een jonge vrouw. Haar vriendin valt haar bij. “Ik denk dat wij wel fit genoeg zijn om dat aan te kunnen.”

Oudere man wijst op de eigen verantwoordelijkheid van iedereen. “Mensen hebben het ook wel aan zichzelf te danken. Hoeveel mensen wassen er nog hun handen na wc-gebruik? Moet je ‘s gaan kijken,” lacht hij. “En moet je eens zien hoe vuil de deurkrukken vaak zijn.”

Er wordt wel duidelijk minder handen geschud in de regio. Mensen nemen wel maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen. “Elleboogjes in plaats van handen, vaker handen wassen, afstand houden. Geen kissing and hugging en dan komt het best een eind goed,” glimlacht een man die zich verder geen zorgen maakt. Want hij valt niet in de risicoleeftijd en is gezond.

Een leeftijdgenoot van hem is ook gestopt met handen geven. “We waren net bij een klant van ons, dus ellebogen in plaats van handenschudden, handen wassen, als je hoest dan in de binnenkant van je elleboog. Kijk, van het weekend een feestje: even kijken wie er allemaal gaan en hoe het met de gezondheid is van die mensen,” grinnikt hij. “We hadden een oppas, maar die is verkouden dus die komt niet. Dus dan gaat er maar één van ons. Dus we proberen er met gezond verstand mee om te gaan.”