Roosendaal

Wekelijks fietsendiefstal in Roosendaalse flat: ‘Alleen nog twee benen om me te verplaatsen’

In anderhalve maand tijd zijn er al zeven fietsen gestolen uit Parkflat De Zwaan van Alwel in de Roosendaalse wijk Kalsdonk | Foto: Liesbeth Lijten

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

In anderhalve maand tijd zijn er al zeven fietsen gestolen uit Parkflat De Zwaan in de Roosendaalse wijk Kalsdonk. Liesbeth Lijten woont er al acht jaar. Al een aantal weken hoort ze dat er fietsen verdwijnen, vooral uit de algemene berging. Inmiddels is al de zevende e-bike buit gemaakt. “Het is eng dat er gespuis rondloopt dat eigendommen onteigend.”

Zelf heeft Liesbeth een eigen berging, maar die stond afgelopen tijd vanwege privéomstandigheden bomvol. Daardoor besloot ze haar fiets buiten voor de deur te stallen. Dat had ze beter niet kunnen doen. “Toen ik een hangslot wilde halen, was ‘ie gestolen. Ik heb nu alleen nog mijn twee benen en mijn oude autootje om me te verplaatsen, als ‘ie in januari niet wordt afgekeurd. En op mijn balkon groeit helaas geen geldboompje.”

Beveiligingstag

Een oudere buurvrouw stond onlangs met tranen in haar ogen een pamfletje op te hangen, met de tekst Where is my fiets?. “Ze had hem gekocht van haar pensioentje.”

De vrouw stalde haar fiets, net als veel andere bewoners, in de algemene berging. Daar is een beveiligingstag voor nodig. Desondanks worden er fietsen uit gestolen. “Er lopen dieven in de flat rond”, denkt Liesbeth. Er zijn namelijk geen sporen van braak gevonden. “Het is eng dat er gespuis rondloopt als wij slapen en eigendommen onteigend. Binnen no time is je fiets weg!”

Een aantal bewoners neemt hun fiets daarom inmiddels met de lift mee naar boven en plaatst ‘m in hun woonkamer, omdat ze bang zijn dat deze uit de berging wordt gestolen. “Maar dit is niet de bedoeling!”

Camerabeelden

Vestigingsmanager Rob van Son van Alwel laat weten bekend te zijn met de diefstallen en maatregelen te hebben getroffen. “We gaan camerabeelden uitlezen, om te kijken of we mensen herkennen. Daarmee hebben we hopelijk genoeg bewijs om de juiste stappen te zetten.”

Ook is het toegangssysteem tot de algemene berging aangepast. “Waarschijnlijk hebben de dieven gebruik gemaakt van een oude tag. Door nieuwe tags uit te delen, hopen we de veiligheid in het gebouw terug te brengen.”

Bewaking

Dat de fietsen door een bewoner van de Parkflat worden gestolen, waar vermoedens over bestaan, lijkt Van Son overigens onwaarschijnlijk. “Het zou heel bijzonder zijn als je van je eigen buren steelt.”

Het vernieuwde tagsysteem zorgt er daarentegen alleen voor dat mensen van buitenaf niet de berging in kunnen. Bewoners kunnen er alsnog in. Volgens Alwel is deze maatregel voor nu voldoende. Er worden geen beveiligers ingezet.

Mocht het nodig zijn, dan is Liesbeth bereid om zélf nog actie te gaan ondernemen. “Ik wil ’s nachts best gaan waken bij de berging, maar eigenlijk is dat niet aan mij.”