Bergen op Zoom

Wel of niet open? Het kan ieder uur anders worden

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Geen enkele organisatie ontkomt nog aan richtlijnen omtrent het coronavirus. Zeker in min of meer publieke gebouwen spelen verschillende overwegingen een rol. Steeds meer gemeentelijk instellingen en stadskantoren beperken openingstijden of werken alleen nog op afspraak. Personeel werkt veelal thuis. Voor andere voorzieningen gelden nog niet altijd restricties, maar ook dat kan zo maar wijzigen.

Het gemeentehuis in Bergen op Zoom is deze week nog deels geopend voor bezoekers die binnen willen lopen. Vanaf maandag kan dat alleen nog op afspraak en de avondopenstelling is al vervallen. Bij het Bergse zwembad en de bibliotheek houden ze nog iets meer slag om de arm.

Zwembad De Schelp

De schelp is in principe gewoon open, meldt zwembad-manager Walter van Krieken. Ook het recreatiebad is na nieuwe recente technische mankementen weer toegankelijk maar heel druk is het er niet. “We zien aanmerkelijk minder bezoekers dan gebruikelijk”, meldt hij. “En of we het komende weekend, als het drukker word, nog open zijn moeten we bezien.”

Hij vertelt dat er geen landelijke richtlijnen zijn voor zwembaden inzake dit soort scenario’s. Er is wel volop overleg met de gemeente en er volgen dus zeker nog updates. “Houdt onze Facebookpagina in de gaten”, adviseert hij.

Hoe het zit met verspreiding van het virus via water en of chloor dat mogelijk tegengaat, is totaal onbekend. Daar is dit te nieuw voor. In ieder geval is het warme zwembadklimaat juist een feestje voor virussen in het algemeen, geeft de manager toe.

Bieb nog open maar ook hier niet druk

De Bibliotheek West-Brabant is voorlopig gewoon geopend, meldt Annebelle Kools namens deze organisatie. “We volgen de RIVM richtlijnen nauwkeurig. Er is een verantwoordelijkheid richting zowel werknemers als bezoekers en vrijwilligers. Het is wel spannend en ontwikkelingen worden op de voet gevolgd. Waar mogelijk werken onze mensen thuis.”

Heel druk is het niet in de bieb, vertelt Kools. De geplande activiteiten, waaronder die van de Boekenweek, gaan maar deels door. Als er te veel deelnemers afmelden houdt het sowieso op. Maar ook vrijwilligers en mede-organisatoren worden betrokken in gemaakte keuzes en kiezen er deels voor het risico niet te willen nemen. Medewerkers die op de scholen actief zijn, gaan in principe nog wel, maar volgen de daar geldende protocollen.