Bergen op Zoom

Wereld Alzheimerdag in de bioscoop van Bergen op Zoom

Redactie Redactie

Alzheimer regio West-Brabant is erin geslaagd het thema ‘Jong ontmoet oud’ onder de aandacht te brengen ondanks de coronabeperkingen. Maandag draaide de film ‘Kapsalon Romy’ in de bioscopen in Bergen op Zoom en Roosendaal. In samenwerking met ZuidwestTV zijn bovendien drie uitzendingen onder de naam ‘Alzheimer café on Tour’ gemaakt.

Door: Vincent Krijtenburg (video) en Roland Pijnen (tekst)

De filmvertoning werd aangeboden door AWB en diverse werkgroepen van dementievriendelijke gemeenten. Met dank aan ZuidWestTV en bioscopen uit West-Brabant kon het onderwerp ondanks de coronacrisis centraal gesteld worden.

Jong ontmoet oud

Het onderwerp centraal stellen, dat is wat Raymond van Oosterbos van Alzheimercafé Bergen op Zoom van plan was. Het is belangrijk dat jongere mensen bewust worden van wat Alzheimer met je als mens kan doen. Behalve ouderen komt het steeds vaker voor dat mensen op jonge leeftijd de ziekte krijgen, het thema moet ervoor zorgen dat deze twee leeftijdsgroepen met elkaar verbonden worden.

Kapsalon Romy

Vandaag op wereld Alzheimer dag is de film op verschillende tijdstippen te zien. Iedereen moet weten hoe je om moet gaan met mensen met Alzheimer. De mensen die de ziekte onder de leden hebben, kunnen niet veel aan hun gedrag veranderen. Maar het is wel van belang dat de omgeving weet wat het beste is voor diegene, in het geval van de film de 10-jarige Romy. De film gaat over de broze band met haar strenge oma, kapster Stine, die verandert als ze vergeetachtiger wordt. Wethouder Mignon van der Zwan zat ook in de zaal en noemde de film indrukwekkend.