Bergen op Zoom

Werknemers en vakbonden dreigen met stakingen bij Sabic

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Werknemers en vakbonden bereiden acties voor bij Sabic in Bergen op Zoom. Ze vinden de loonsverhoging van 3 procent veel te weinig.

FNV zegt dat Sabic twee recordjaren achter de rug heeft, met een wereldwijde winst van 78.000 dollar per werknemer per jaar. De geboden loonsverhoging staat volgens de vakbond niet in verhouding.

Eindbod te mager

Paul Smink, bestuurder FNV Procesindustrie: “De lonen moeten meer omhoog. De loonsverhoging moet meer in verhouding staan tot de gemaakte winsten, en aanvullend is compensatie nodig voor de lagere loonsverhogingen uit voorgaande cao’s. Een eerdere petitie van leden heeft geleid tot dit eindbod, maar het is nog te mager. Ik ga met deze duidelijke ‘nee’ terug naar de werkgever. Ondertussen denken de leden na over de eerste acties.”

Hoge werkdruk

De werknemers eisen een loonsverhoging van 5 procent en maatregelen om de hoge werkdruk terug te dringen, bijvoorbeeld door een generatiepact waarbij ouderen eerder kunnen stoppen met werken en jongeren in vaste dienst komen. Daarnaast is meer rechtszekerheid voor uitzendkrachten een eis: na negen maanden moeten ze automatisch vast in dienst komen. Maar ook met die eis is Sabic nog niet akkoord gegaan.

Sabic Innovative Plastics is een producent van kunststofkorrels, -platen en –films. De cao geldt voor ongeveer 900 werknemers.