West-Brabant

Werner Schouten opent serie avondcolleges over betekeniseconomie

Werner Schouten (Foto: © Samen in de Regio)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Samen in de Regio organiseert vanuit Bergen op Zoom een serie Purpose avondcolleges over betekeniseconomie. Bij betekeniseconomie draait het niet alleen om geld verdienen. Kwaliteit van leven en of mensen zich goed voelen, is dan net zo belangrijk: verantwoord ondernemen. Het eerste avondcollege wordt gegeven door Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging.

Door: Bianca van Vugt

Werner Schouten is de eerste gastspreker van de serie Purpose avondcolleges van Samen in de Regio. De gastlessen behandelen allemaal een invalshoek van de betekeniseconomie. Dat is een economie waar geld verdienen niet het enige doel is. Het gaat er juist om de economie te gebruiken om levenskwaliteit te brengen, om het welzijn van mensen.

Schouten is een jonge ondernemer en lid van de Jonge Klimaatbeweging. Hij kent de ideeën van jongeren over een duurzame toekomst en vertaalt die naar bedrijven en politici. Schouten is de eerste van de 6 gastsprekers in Bergen op Zoom en opent de serie avondcolleges op 6 oktober.

Van mooie woorden naar zinvolle daden

Samen in de Regio organiseert de lessen om mensen met heel verschillende achtergronden samen te laten werken aan een betere toekomst. “Op deze avonden worden mensen bij elkaar gebracht die met zinvol en verantwoord ondernemerschap bezig zijn of zouden willen zijn,” legt de organisatie uit.

Deelnemers van alle niveaus gaan na een gastcollege met elkaar in gesprek om ideeën op te doen en plannen uit te werken. “De avondcolleges kunnen een goed begin zijn voor de deelnemers, zodat zij hopelijk woorden in daden gaan omzetten,” aldus Anita Karremans van Samen in de Regio.

Livestream te volgen op 6 plekken

Vanwege de coronamaatregelen worden de avondcolleges op meerdere plekken tegelijk gehouden, zodat er toch veel mensen mee kunnen doen. De gastspreker kan natuurlijk maar op één plek tegelijk zijn. Maar diens lessen worden rechtstreeks uitgezonden via een livestream, verzorgd door ZuidWest TV. De deelnemers zitten in kleine groepen op 6 plekken op de Brabantse Wal. Daar kunnen studenten, docenten, ondernemers, organisaties, politici en ambtenaren de lessen te volgen. “Zo is er op elke locatie een mooie mix van deelnemers aanwezig,” aldus Samen in de Regio.

Elk gastcollege eindigt met een opdracht of een vraag. De groepen gaan daarover met elkaar in overleg. Zo’n discussie kan uitgroeien tot een project. Aanwezigen kunnen zich vooraf inschrijven voor specifieke thema’s, die tijdens de groepsgesprekken weer met elkaar verbonden worden. De thema’s zijn arbeidsparticipatie, horeca, zorg, bouw, agri en technologie/maakindustrie.

Eerste drie avondcolleges nog dit jaar

Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging opent de serie Purpose avondcolleges op 3 oktober. Op 3 november is het de beurt aan Stijn Markusse van Boerschappen. En op 1 december is het woord aan Rodney van den Hengel van de Heilige Boontjes-koffie. De andere 3 avondcolleges zijn pas volgend jaar. Meer informatie over de avondcolleges vind je op de website van Samen in de Regio. Daar kun je je ook aanmelden.