West-Brabant

West-Brabant kleurt wit, maar hoe dik wordt het pak sneeuw?

Winter 2009 in Hoogerheide (foto: © Mario Egthuijsen)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het was lange tijd spannend in welk deel van Nederland het dit weekend alsnog stevig winter wordt. Maar het is nu wel duidelijk dat de kou en de sneeuw heel ons land zal bedekken. Ook West-Brabant krijgt een witte laag, maar het blijft wel de vraag hoe dik die laag gaat worden. De plek waar het sneeuwfront blijft steken, bepaalt of we hier een enkele centimeter krijgen of dat we makkelijk de 15 centimeter halen.

Door: Bianca van Vugt

Komend weekend is er boven Nederland een gevecht aan de gang. Het is een strijd tussen zachte lucht uit het zuiden en koude lucht uit het noordoosten, die op elkaar botsen boven ons land. En ondertussen is wel duidelijk dat de koude lucht flink aan het winnen is. Dat gaan we ook in West-Brabant merken. Want vanaf zaterdagavond gaat het harder waaien en zakt de temperatuur onder nul. En daar komt ie voorlopig niet meer bovenuit.

Zondag valt er het meest, maar is het bitter koud

Meteoroloog Mario Egthuijsen houdt nog een slag om de arm over de hoeveelheid sneeuw die er in West-Brabant zal vallen. Als het sneeuwfront een fractie opschuift, kan dat een verschil zijn van enkele centimeters. Maar dat er sneeuw komt, dat staat volgens de West-Brabander vast. “Het leek er even op dat Limburg buiten schot zou blijven, maar het sneeuwgebied breidt zich steeds verder uit,” legt hij uit. “Zaterdag kan de regen al aan het eind van de dag overgaan in sneeuw. Dan valt het heel de nacht en vooral zondag krijgen we dan veel sneeuw.”

Als je zondagochtend wakker wordt, kan er al zo’n 3 tot 5 centimeter liggen. Het zal de hele dag blijven sneeuwen. Dat betekent dat er nog wel eens een centimeter of 5-10 bij kan komen. Dan zit je in totaal dus al op zo’n 10-15 centimeter. Helaas gaat vanaf zaterdag ook de wind harder waaien. Dus als je naar buiten wilt, zul je je moeten beschermen tegen de kou. Het vriest zondag waarschijnlijk een graad of 4-5, maar het lijkt veel kouder. “Door de straffe noordoostenwind kan het zondag aanvoelen als -15 graden,” waarschuwt Egthuijsen.

Sneeuwduintjes: leuk voor foto’s, gevaarlijk voor verkeer

Het kan mooie plaatjes opleveren, vooral omdat het waait. “Door de wind kan de sneeuw gaan opwaaien. Dan krijg je sneeuwduintjes in onze regio. En dat is natuurlijk leuk,” vertelt Egthuijsen. Maar hij waarschuwt meteen ook dat die opwaaiende sneeuw voor het verkeer juist gevaarlijk is. “Als je bijvoorbeeld over de A4 van Hoogerheide naar Bergen op Zoom rijdt, kan er sneeuw uit de bossen waaien. En dat kan het zicht flink beperken. En het wordt glad, de strooidiensten gaan veel werk krijgen.”

Maandag blijft het sneeuwen en groeit het pak sneeuw verder aan. Ook dan is het koud met temperaturen tussen -5 en -8 graden. Pas dinsdagochtend stopt het even met sneeuwen, maar de kou blijft. De wind gaat dan wel wat liggen, dus dat voelt aangenamer. De dagen daarna blijft het koud en kunnen er af en toe nog wat sneeuwbuien vallen.

Op weg naar -10 of zelfs -12 graden

Donderdagnacht kan het flink opklaren. De combinatie van een sneeuwdek met een wolkeloze nacht zorgt er voor dat de temperaturen sterk kunnen zakken. Het zou dan in West-Brabant zo maar eens -10 of -12 kunnen worden. En op andere plekken zelfs nog kouder. Als je voorbereid wilt zijn, zul je de weerberichten goed in de gaten moeten houden. De komende dagen zal steeds duidelijker worden waar het sneeuwfront komt te liggen en hoeveel neerslag dat oplevert. Of je laat je natuurlijk gewoon verrassen. Sneeuwliefhebber Egthuijsen kijkt er in elk geval naar uit. “We krijgen komende week een flinke speldenprik door Koning Winter uitgedeeld! Geniet ervan!”