Bergen op Zoom

West-Brabants Archief goed bezocht in coronatijd

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Bezoekers van het West-Brabants Archief maken sinds de uitbraak van de coronapandemie dankbaar gebruik van het ruime aanbod van digitale dienstverlening. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar steeg het aantal online bezoeken de afgelopen drie maanden van ruim 19.000 naar 30.000. Vooral diensten als het kosteloos opvragen van bouwdossiers en het laten digitaliseren van archiefstukken winnen steeds meer aan populariteit.

Uit cijfers van de laatste drie maanden, dus sinds net na de uitbraak van het coronavirus, blijkt dat vooral de aanvragen van bouwdossiers stevig in de lift zitten. Het aantal gebruikers van het E-loket Bouwdossiers verviervoudigde van 400 naar 1.600. Dat heeft zeker ook te maken met het toegenomen aanbod van bouwvergunningen, mede door een grootschalige digitalisering van dossiers door de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge en Woensdrecht.

Het totaal aantal bezoekers van de website van het West-Brabants Archief steeg het afgelopen jaar met de helft tot ongeveer 30.000. Bezoekers zijn hier vooral actief voor stamboomonderzoek, het doorzoeken van de beeldbank en het raadplegen van online beschikbare archieven.

Dienstverlening coronabestendig

De afgelopen jaren werkte het archief hard aan digitalisering, en dat werpt nu zijn vruchten af, zegt directeur Wim Reijnders. “Natuurlijk deden we dat niet met de veronderstelling dat er wel eens een grote pandemie zou kunnen uitbreken, maar het is nu wel een fijne gedachte dat onze dienstverlening coronabestendig is.”

Ook het e-mailverkeer van en naar de studiezaal van het West-Brabants Archief nam de jongste maanden een vlucht. “Op deze manier kunnen mensen algemene of bijkomende vragen stellen over de dienstverlening van het archief”, aldus Reijnders. “We merken aan de aard van de vragen dat bezoekers van onze website bijvoorbeeld meer te weten zijn gekomen over hun grootouders, maar dat ze ook nieuwsgierig zijn geworden naar de manieren waarop ze nóg meer informatie over hen kunnen vinden.”