Bergen op Zoom

West Brabantse Aero Club gaat naar de bios met vliegtuig

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Nu de nieuwe Top Gun film met Tom Cruise in de bioscoop draait, besloot de West Brabantse Aero Club met één van hun zweefvliegtuigen naar de bioscoop te komen. Het toestel staat woensdagavond voor de deur van de C-Cinema Bioscoop in Bergen op Zoom.

“De meeste clubvliegers kunnen alleen maar dromen van vliegen in een straaljager. Enkele leden van de West Brabantse Aero Club hebben deze droom kunnen waarmaken”, zegt Rein de Jonge van de zweefvliegclub. “Verschillende vliegers van de Koninklijke Luchtmacht zijn hun vlieg carrière begonnen bij de West Brabantse Aero Club op het vliegveld in Woensdrecht. Vanaf 14 jaar tot na je pensioen kun je lid geworden van de zweefvliegclub, leren vliegen en je eerste solo vlucht maken. Velen jongeren maken van hieruit de sprong naar een carrière in de luchtvaart of de luchtmacht. Voor anderen is het een fascinerende hobby, waar ze nooit genoeg van krijgen.”

Een superkracht waarbij de je zwaartekracht de baas bent

Net als veel leden is De Jonge enthousiast over de Top Gun-film waarin vliegtuigen centraal staan. Minstens even enthousiast is hij over het zweefvliegen. “Het is een bijzondere hobby, een superkracht waarbij de je zwaartekracht de baas bent. Vrij zweven als een roofvogel, niet gebonden aan grenzen, wegen of paden. We kunnen, zonder motor, op de kracht van de zon en wind, vele uren en honderden kilometers vliegen.”

Doordat iedereen een steentje bijdraagt blijft onze hobby betaalbaar

De club bestaat uit ongeveer 150 leden. Het is een gevarieerd gezelschap met alle soorten achtergronden. Jeugdleden met luchtvaart ambities, professionele piloten en vliegers uit de burgerluchtvaart, maar ook gewoon hobby vliegers. Met zijn allen houden ze zes vliegtuigen in de lucht. “Onderhoud, opleiding, administratie, alles verzorgen we zelf op een hoog niveau. Doordat iedereen een steentje bijdraagt blijft onze hobby betaalbaar. Voor 725 euro per jaar, kun je lid worden en leren wij jou vliegen.”

De West Brabantse Aero Club is soms wat moeilijk te vinden omdat ze opereren op het militair vliegveld Woensdrecht. “We grijpen Top Gun Maverick dan ook aan om onze hobby uit te dragen en staan 25 Mei vanaf 18:00 met een vliegtuig bij de première van deze fantastische film bij de C-Cinema bioscoop in Bergen op Zoom.”