Roosendaal

West-Brabantse musea gaan weer open: ‘Nodige aanpassingen gedaan’

Maarten Elst Maarten Elst

Niet alleen horeca en bioscopen mogen de deuren weer openen, ook de musea gaan weer van start. Bij het Tongerlohuys in Roosendaal konden ze haast niet wachten om weer te beginnen. Met de nodige aanpassingen is het museum coronaproof gemaakt en kunnen bezoekers in tijdsblokken het museum bewonderen. Als kers op de taart is de lopende tentoonstelling, die vanwege het coronavirus na één week al werd stopgezet, verlengd tot en met eind augustus.

Enkele minuten voor de heropening zijn de medewerkers van het Tongerlohuys in Roosendaal nog druk in de weer. “Door de grote vraag kwamen de wegwijsborden pas laat aan”, vertelt Janine Verster, hoofd/conservator bij het museum. “We zijn er helemaal klaar voor. In elke ruimte staat aangegeven hoeveel personen er maximaal mogen zijn. We gaan dat zeker controleren, maar doen ook een beroep op onze gast dat ze de regels in acht nemen.”

Expositie Tong IV

Tot grote opluchting is expositie Tong IV in tact gebleven. “Die is tijdens de carnavalsperiode opgebouwd om vervolgens in maart te openen”, vervolgt Verster. “Een week later moesten we het museum noodgedwongen sluiten en leek de tentoonstelling in het water te vallen. Gelukkig hebben de vijf kunstenaars hun expositie verlengd tot en met 23 augustus. Het is een unieke tentoonstelling van vijf van origine Roosendaalse kunstenaars die inspelen op de vaste collectie.”

Tijdsblokken

Tickets zijn online te reserveren via de website of telefonisch via 0165-555555. “We werken in tijdsblokken om de bezoekers geleidelijk het museum in te laten stromen. Daarna krijg je zolang de tijd als je wilt. Zo is het nooit te druk en kan iedereen rustig het pad lopen”, zo besluit Verster.