West-Brabant

West-Brabantse Parkinsonpatiënten met dans ‘verleid’ tot beweging

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Een groepje senioren beweegt mee op de maat van de muziek, die uit een box in buurthuis Keijenburg in Roosendaal schalt tijdens de Bewegen op Maat-sessie. Ondertussen ‘verleidt’ therapeute Madeleine Benjert de Parkinson-, reuma- en Multiple Sclerose-patiënten om haar bewegingen na te doen. “Ze werken op de muziek aan hun coördinatie, balans en stabiliteit.”

In de sessies wordt gebruik gemaakt van de Dance for Health-methode. “Volgens wetenschappelijk onderzoek draagt dans namelijk bij aan het verbeteren van de fysieke en mentale gezondheid van deze patiënten,” legt Benjert uit. Ook bevordert dans het functioneren van de hersenen.

Energieniveau

De senioren worden met uiteenlopende muziek uitgedaagd om hun bewegingsmogelijkheden te ontdekken. Zo ook Chris Rozen, die al drie jaar de diagnose Parkinson heeft. “De ziekte bepaalt mijn leven helemaal,” vertelt hij wat droevig. Als Rozen te lang loopt, valt hij soms om. Wandelen met de hond gaat daardoor niet meer. “Die trekt en dus laat mijn vrouw ‘m uit. Daarna loopt ze een klein rondje met mij.”

Waar ondergetekende de beste man aan het begin van de sessie nog een arm aanbiedt om naar zijn stoel te lopen, komen zijn heupen halverwege de sessie – die een uur duurt – langzaam los als Feels van Pharell Williams en Katy Perry te horen is in het zaaltje. “Gebruik de vaart in de muziek om te gáán,” roept Benjert naar hem, terwijl ze stevig door de zaal stapt. “Maak gebruik van je energieniveau.”

Zelfvertrouwen

“Door te dansen komen ze op een andere manier in hun lichaam, dat beperkte mogelijkheden heeft,” vertelt Benjert verder. “Vaak kunnen ze meer dan ze in eerste instantie dachten. Daardoor werken ze ook aan hun zelfvertrouwen, dat de rest van de dag doorwerkt.”

Een andere deelnemer zit inmiddels ook op tai chi in het buurthuis. “De vaardigheden die Madeleine mij hier aanleert, kan ik daar weer toepassen,” vertelt hij. Hij vindt het, vanwege zijn ziekte, erg belangrijk om zijn lichaam soepel te houden. Rozen is het daarmee eens: “Ik ontdek hier pas echt wat dans met me doet.”

Voorheen gaf Benjert de sessies bij ouderenzorgorganisatie Groenhuysen, sinds september is ze te vinden in buurthuis Keijenburg in Roosendaal. Vanaf maandag 7 maart biedt ze Dansen op Maat ook aan bij dansschool Jac van den Elshout in Bergen op Zoom. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Madeleine, via [email protected] of 06 53 42 70 94.