West-Brabant

West-Brabantse spray moet dragen mondkapjes fijner maken

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Een groep bedrijven uit West-Brabant en Limburg hebben speciale kruidensprays gemaakt om je weerstand 
te vergroten. Er is zelfs een speciale spray voor op je mondkapje, met een frisse geur tegen de benauwdheid. Belangrijke ingrediënten komen uit onze regio. Zo zitten er kruiden in uit Etten-Leur en laurier uit Nispen. En de sprays worden op de markt gebracht door Aromed uit Oudenbosch. De bedrijven hebben hun sprays vrijdag gepresenteerd.

Door: Esmée van den Heuvel en Bianca van Vugt

Er is ook een spray voor in huis, maar de meest opvallende en actuele is natuurlijk toch de mondkapjesspray. Het zijn de nieuwste kruidenproducten van Aromed uit Oudenbosch. Met daarin laurier uit Nispen. En daar is Charl Goossens, eigenaar van de kwekerij Gova, trots op. “Wij zijn de kweker van laurierplanten en wij destilleren op die planten: wij halen daar extract uit. En die willen wij graag verkopen,” legt hij uit. De Rewin, de regionale ontwikkelingsmaatschappij hielp daarbij. “De Rewin koppelden ons aan Aromed om daar een mooi product van te gaan maken.”

Natuur inademen in plaats van muffe mondkapjeslucht

De kruidensprays zijn een voorbeeld van de creativiteit die ondernemers laten zien in deze coronatijd. “We zijn ineens in een situatie gekomen omdat we met z’n allen mondkapjes moeten gaan dragen en waar wij over na zijn gaan denken, is van: hoe kan je dit op een comfortabele manier doen?” vertelt Juliette Wermenbol van het bedrijf SOM. “We hebben inderdaad allemaal last van onze huid. We voelen ons benauwd achter die mondkap en daar is dus het idee uit ontstaan van ja, laten we in godsnaam mooie plantenextracten gaan gebruiken. En daar een spray van maken om dat comfortabeler te maken, zodat je de natuur inademt in plaats van die muffe lucht achter de mondkap.”

Ook Goossens zocht een nieuwe afzet voor zijn laurier. “Door de coronacrisis waren op een gegeven moment de horeca allemaal dicht. Ook bloemen werden weggegooid. Kruiden werden minder gebruikt. Wij zochten ook een andere afzet daarvoo,” vertelt hij. “Ik heb naast de kwekerij ook een plantenlaboratorium, Varta. Wij onderzoeken planteninhoudstoffen, dus samen met De
Kruidenaer onderzoeken wij al een tijdje: wat kunnen we dan met zulke producten doen? Wat kunnen we daarvan maken?”

In apotheek, drogisterij en reformwinkel

Het is de bedoeling dat de mondkanpjesspray in heel Nederland verkocht gaan worden, vertelt Simone Lodder van Aromed. “We hebben ‘m aangemeld bij de Z-Index. Dat is dus voor apothekers. Hij is al bij een groothandel die ook verkoopt aan apothekers, maar wij richten ons meer op drogisterij-reformwinkels.” Op de website van Aromed vind je meer informatie over de sprays.