Moerdijk

Wethouder Dingemans wil zich inzetten voor belangen inwoners Moerdijk: ‘We zijn niet te koop’

Videospeler wordt geladen.
Huidige tijd 0:00
Tijdsduur 0:00
Geladen: 0%
Streamtype LIVE
Resterende tijd 0:00
 
1x
    • Hoofdstukken
    • beschrijvingen uit, geselecteerd
    • ondertiteling uit, geselecteerd

      Anouk Houweling Anouk Houweling

      De gemeente Moerdijk staat een hoop te wachten de komende jaren. Veel verschillende projecten worden de komende jaren in de gemeente gevestigd. Inwoners maken zich zorgen over onder andere de leefbaarheid. Ook voor de gemeente ligt er een grote opgave.

      Wethouder Danny Dingemans zit namens de gemeente Moerdijk aan tafel om met de andere partijen de plannen vorm te geven. “Het is een ingewikkelde puzzel. Niet alleen vanuit de overheid moet gekeken worden, maar ook samen met de bewoners”, zegt de wethouder. Uiteindelijk moet daar een plan uitkomen dat acceptabel is voor alle partijen.

      Nederland is bezig met de energietransitie en daarom moet het stroomnet op verschillende plekken verstevigd moeten worden. Bedrijven en industrie die nu nog op fossiele brandstof draaien, moeten overschakelen naar elektriciteit of andere groene energiebronnen. Het haven- en industriegebied van Moerdijk is daarin een knooppunt. Daarom is het een logische plek voor dit soort ontwikkelingen. Het gaat dan om verschillende projecten zoals de bouw van een hoogspanningsstation die gezamenlijk onder de naam ‘Powerport’ uitgewerkt worden.

      Begrip voor zorgen

      Veel inwoners hebben hun zorgen geuit richting het Rijk en de gemeente. Dingemans begrijpt die zorgen. “Die zorgen hebben wij als gemeente ook. De ruimtedruk in Moerdijk is groot”, zegt hij. De wethouder is erg blij met de manier waarop inwoners hun mening delen. “Ik ben best trots op de manier hoe we het hier doen. De mensen zijn reëel en eigenlijk vragen ze niet veel. Ze willen duidelijkheid, eerlijkheid en weten wat hun belangen zijn”, zegt Dingemans. En dat wil de gemeente inwoners ook graag geven. “We proberen onze inwoners over alles zo open en eerlijk mogelijk te informeren”, geeft de wethouder aan.

      Ook hebben inwoners zorgen over de waarde van hun huis als ze eventueel zouden willen verhuizen. Daarvoor stemde de provincie laatst unaniem voor de terugkeer van de Moerdijkregeling. Ook dat is iets waar de wethouder zich voor wil inzetten, maar dat gaat niet alleen over geld. “Dat we niet alleen betalen, maar ook meedenken voor een andere plek in de toekomst.”

      Gemengde gevoelens

      Als wethouder kijkt Dingemans met gemengde gevoelens naar alle ontwikkelingen die op tafel liggen. Hij snapt dat Moerdijk een logische plek is voor de plannen rondom de energietransitie. “Maar anderzijds ben ik wethouder voor de inwoners van de gemeente Moerdijk. Dat betekent dat ik vooral naar dat belang moet kijken en hier voor Moerdijk een uitlegbaar verhaal van maak”, laat hij weten.

      Daarin wil hij best op sommige punten met de vuist op tafel slaan om de belangen voor de gemeente te waarborgen. “Als deze opgave hier landt, moet het gebied er wat mij betreft uiteindelijk op vooruit gaan”, zegt hij stellig. Dat gaat volgens hem over wonen, werken en de leefbaarheid in de dorpen. Het is dus niet zo dat het Rijk in de gemeente een aantal dingen neerzet en weer weggaat. “Dat is voor ons onacceptabel.”

      De gemeente wil graag medeverantwoordelijkheid nemen voor de grote opgave vanuit het Rijk, maar verwacht dat ook omgekeerd. “Als we het gezamenlijk doen, denk ik dat je er iets goeds uit kan halen. Maar we laten niet met ons sollen en zijn niet te koop.” Hij vindt het daarom ook fijn dat de gehele gemeenteraad achter hem staat. “Als wij sterk willen staan dan helpt het als je een heldere boodschap kan communiceren. Dan zeg ik het niet omdat ik het vind, maar omdat dat de uitspraak is van de hele gemeenteraad.”

      Eerste besluit

      Er is op dit moment nog veel onduidelijk, maar daar moet 4 juni wat verandering in komen. Dan wordt er een eerste besluit genomen over welke richting het opgaat. Er liggen drie opties op tafel. Als eerste kunnen de ontwikkelingen stap voor stap gedaan worden. Dat heeft volgens de wethouder als gevolg dat elk project los van andere wordt gerealiseerd. Dat kan zorgen dat alles onlogisch door elkaar komt te staan.

      Als tweede optie moeten de dorpen de hoofdstructuur bepalen. Daarin worden de projecten rondom de dorpen ingedeeld. Ook dat is volgens de wethouder niet ideaal, want dat kan ook de druk op de leefbaarheid verhogen. “Ook als een van de projecten op afstand wordt gerealiseerd kan het impact hebben.”

      Er is veel te doen binnen de gemeente Moerdijk als het gaat om de Powerport (foto: ZuidWest Update)

      Het enige acceptabele optie voor de gemeente Moerdijk is volgens Dingemans om een gebiedsvisie te maken. “Dat we in een keer een plan maken met alle partijen en betrokkenen.” Zo kan alles op een goede manier afgewogen worden wat de beste indeling is. Hij vindt dat met het besluit ook de Moerdijkregeling samenhangt. “Als we dan besluiten dat we in de omgeving ruimte gaan zoeken, dan moet op dat moment ook de verzekering geregeld zijn.”

      Mogelijke kansen

      Hoewel het vaak over de impact gaat die alle ontwikkelingen met zich meebrengen, zijn er ook wel degelijk kansen. De energietransitie en de overstap naar een schoner energiesysteem is volgens de wethouder een goede ontwikkeling. “Daarmee doet het voor onze economie en werkgelegenheid een aantal goede dingen. Uiteindelijk willen we een fatsoenlijk inkomen en een hoog welvaartsniveau houden.”

      Alles bij elkaar vraagt het een grote verantwoordelijkheid van de Moerdijkse wethouder. Het voor hem op dit moment het grootste project. “Het gaat de aard van de gemeente Moerdijk echt veranderen.” Er wordt namelijk nu bepaalt hoe de gemeente er in de toekomst uit komt te zien. “Dat is goed nadenken over hoe je het gaat doen, want je kan het maar één keer heel goed verpesten. Dus bij voorkeur doen we het nu in een keer goed”, sluit Dingemans af.

      Lees ook: Moerdijkse raad eensgezind: ‘Opgave Powerport is enorm’