Wethouder Heij: ‘Het is niet alleen maar autootje pesten’

Met de Mobiliteitsvisie 2040 wil de gemeente Roosendaal de stad goed bereikbaar houden in de toekomst. Dit zou moeten bijdragen aan de leefbaarheid en veiligheid van Roosendaal. Wethouder Robin Heij legt uit wat die visie precies inhoudt én geeft uitleg over de aangekondigde snelheidsverlaging op de A58.
De Mobiliteitsvisie 2040 is onderdeel van de Kwaliteitssprong 2040 van de gemeente Roosendaal. Daarin wordt ingezet op de verbetering en groei van Roosendaal. Volgens Heij is mobiliteit een van de onderdelen daarvan. “Daarbij willen wij inzetten op meer actieve mobiliteit, zoals lopen en fietsen.” De aandacht wordt daardoor verlegd naar minder autogebruik in de binnenstad. Zo neemt de ruimte voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer toe.
Doorgaand verkeer teruggedrongen
Dat houdt dus in dat het auto’s in de binnenstad teruggedrongen worden. Ten opzichte van het landelijke gemiddelde maken Roosendalers voor korte afstanden namelijk veel meer gebruik van de auto. Dat levert volgens de wethouder een enorme druk op de binnenstad op. “Wij willen dan ook mensen stimuleren om andere manieren van vervoer te gaan gebruiken”, vertelt Heij. Om dit te realiseren, zullen er onder meer ingrepen aan het wegennet van Roosendaal plaatsvinden. “Het is niet alleen autootje pesten, maar wij zullen ook goede alternatieve voor vervangend vervoer bieden.” Zo gaat de gemeente goede fiets – en voetpaden aanleggen.
Een ander onderdeel van de Mobiliteitsvisie is de snelheidsverlaging op de A58. Als het aan de gemeente ligt, mogen automobilisten straks tussen Zegge en Knooppunt De Stok nog maar 80 kilometer per uur rijden. Deze maatregel kan op veel weerstand onder de inwoners rekenen. “Wij hadden ook wel verwacht dat er veel om die snelheidsverlaging te doen zou zijn”, aldus de wethouder. Hij geeft aan dat er goed over de maatregel nagedacht is. “Concreet levert het ook drie positieve effecten op, waardoor wij denken dat het een goede oplossing is.”
Niet op korte termijn
Zo zorgt de snelheidsverlaging ervoor dat de overlast van geluid en de uitstoot van stoffen in het gebied afneemt. “Die overlast is niet fijn voor omwonenden en voor de nieuwe projecten die wij in dat gebied willen realiseren”, zegt Heij. Daarnaast zorgt de snelheidsverlaging volgens de wethouder er ook voor dat de verkeersveiligheid toeneemt. “Hoe minder snelheidsverschillen er zijn, zeker op punten waar in- en uitgevoegd wordt, hoe kleiner de kans op ongelukken is.” Als laatste is de wethouder er van overtuigd dat ook de doorstroom zal verbeteren. “Dat is bijvoorbeeld nu al aangetoond op de Ring van Rotterdam.”
Wethouder Heij vindt het ook belangrijk om het verhaal in perspectief te plaatsen. “Het is maar een stukje van ongeveer zeven kilometer. Het scheelt ongeveer één minuut wanneer de snelheid verlaagt wordt.” De maatregel zal in ieder geval niet op korte termijn ingevoerd worden. Eerst zal de gemeente Roosendaal in gesprek moeten met Rijkswaterstaat. “Zij zijn beheerder van de snelweg. Ik verwacht dat wij dat gesprek in 2026 zullen starten.” Met de andere plannen in de Mobiliteitsvisie kan de wethouder al wel aan de slag.
Lees ook: Roosendaal wil meer ruimte voor fietsers en voetgangers Lees ook: Maximumsnelheid op A58 naar 80 kilometer per uur: ‘Met 80 kan je niet doorrijden’