Huijbergen

Wethouder met kinderen in gesprek over duurzaam leven

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Leerlingen van groep 7/8 van basisschool Ste. Marie in Huijbergen hebben maandagmiddag een gastles gekregen over duurzaamheid van Thierry de Heer, wethouder van de gemeente Woensdrecht. Hij gaf tips aan de kinderen en kreeg zelf ook nog een paar tips terug.

De wethouder duurzaamheid was op de school aanwezig wegens Warmetruiendag, die 10 februari in Nederland gehouden zal worden. “We doen het in het kader van het aantrekken van een warme trui. Dan kan de temperatuur van de kachel naar beneden en dat bespaart natuurlijk de benodigde CO2 voor het klimaat”, vertelt de wethouder. “Ook gaat het om de bewustwording, we hebben maar één klimaat dus we moeten er zuinig mee omgaan.”

De kinderen hebben nog het één en ander geleerd. “We moeten korter douchen en de verwarming lager zetten”, vertelt de 11-jarige Stein. Voor zijn klasgenoot, Julia (10), is het ook al duidelijk waarom zij de gastles krijgen. “We hebben les gehad over het klimaat en hoe we dat kunnen stoppen, omdat het op dit moment steeds slechter gaat met de aarde.”

Experiment

Omdat een boodschap beter blijft hangen als je het zelf ervaart, had de wethouder ook een klein experiment voorbereid. Hij deed ijsklontjes in vier bakken. In de bakken zaten verschillende isolatiematerialen: krantenknipsels, watjes en wol. Goede isolatie houdt naast warmte ook kou goed vast. Dit bleek uit het experiment, waarin de ijsklontjes in de bak met wol het traagst smolten. Hiermee werd de link gelegd naar Warmetruiendag, waarmee wij onszelf ook beter isoleren en zo minder energie gebruiken.

Verbeterpunten

De Heer kreeg zelf ook nog tips voor duurzame verbeteringen aan de school. Zo liggen er nog geen zonnepanelen op het dak en heeft één kant van het schoolgebouw enkel glas. “Dat weten we en daar zijn we ook nog mee bezig. Dat zijn punten die de kinderen aandragen en het is goed dat ze dat zelf door hebben”