Tholen

Wethouder Moerland krijgt óók nieuwe portefeuille diversiteit: ‘Gewoon jezelf kunnen zijn op Tholen’

Het college van Tholen, met vlnr: gemeentesecretaris Jan Fraanje, wethouders Hilde Moerland en Corniel van Leeuwen, burgemeester Marleen Sijbers en wethouder Peter Hoek.

Han Verbeem Han Verbeem

De nieuwe Thoolse VVD-wethouder Hilde Moerland neemt in hoofdzaak de portefeuille van haar voorganger Frank Hommel over, zo maakte het college dinsdag bekend. Toch zijn er enkele wijzigingen: behalve economische zaken krijgt ze ook de volledig nieuwe portefeuille diversiteit en inclusie. Daarvoor heeft ze zich als raadslid sterk gemaakt. “Op Tholen moet je gewoon jezelf kunnen zijn.”

Op het eerste zicht lijkt er nauwelijks sprake van een verandering in de taakverdeling van het college van burgemeester en wethouders, in de gemeente Tholen. Hilde Moerland stapt “in een rijdende trein” en wil daarom geen ingrijpende verschuiving van het onderlinge takenpakket. Economische zaken, vergunningen, handhaving, cultuur en toerisme zijn de klassieke VVD-portefeuilles die haar voorganger al jarenlang beheerde.

Sociaal domein

Maar Moerland heeft naar eigen zeggen “ook iets met het sociaal domein”, legt ze dinsdagmiddag in de persbijeenkomst uit. Sociale voorzieningen, statushouders en inburgering: het zijn portefeuilles die voorheen bij haar collega Corniel van Leeuwen (ChristenUnie) waren ondergebracht.

Regenboogpad

Diversiteit en inclusie is een in Tholen geheel nieuw gecreëerde portefeuille, en dat komt niet geheel uit de lucht vallen – merkt ze op. Want vorige zomer ontstond er in Tholen politieke commotie over een regenboogzebrapad, dat door onbekenden is beklad en vervolgens overgeschilderd. Een door Moerland, destijds als raadslid, opgestelde motie voor meer gemeentelijke aandacht aan diversiteit is in oktober door een raadsmeerderheid aangenomen. De Thoolse raad toonde echter geen behoefte aan een officieel regenboogpad; een plan van de PvdA kreeg geen steun.

Dit is een bericht ism Omroep Zeeland.