Hoogerheide

Wethouder Van der Beek leest kleuters voor uit Moppereend

Wethouder Lars van der Beek leest voor bij Polleke

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Nationale Voorleesdagen zijn weer begonnen. In de gemeente Woensdrecht is wethouder Lars van der Beek op pad gegaan om voor te lezen. Bij Kinderdagverblijf Polleke in Hoogerheide heeft hij het boek Moppereend voorgelezen.

Wethouder Lars van der Beek wist het verhaal over de Moppereend goed te brengen. De peuters en kleuters van Kinderdagverblijf Polleke in Hoogerheide zaten vol aandacht te luisteren naar de avonturen van Moppereend. Het boek is geschreven door Joyce Dunbar en Petr Horácek.

Goed voor taalontwikkeling

Tijdens de Nationale Voorleesdagen zijn in heel Nederland weer bekende en onbekende mensen op pad om aan groepen kinderen voor te lezen. De Nationale Voorleesdagen zijn dit jaar van 22 januari tot en met 1 februari. Van der Beek vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor het voorlezen. “Voorlezen is hartstikke leuk. Maar het is ook nog eens heel erg goed voor de taalontwikkeling van de kinderen.”

Kleurplaten met de Moppereend

De Voorleesdagen zijn bedoeld om ouders en opvoeders te leren hoe goed voorlezen is. Maar bij Kinderdagverblijf Polleke hebben ze het voorleesfeest nog een beetje uitgebreid. “Met de kinderen zijn we dus echt wel bezig met het voorlezen van het boek, maar ook het kleuren van kleurplaten die er bij horen,” vertelt pedagogisch medewerker Marjolein Jaspers.

“We hebben de regenboog gemaakt, dus we zijn ook bezig met de kleuren. Het boek maken we ook interactief door middel van activiteiten die we daaraan besteden,” legt Jaspers uit, terwijl ze wijst naar de Moppereend-knutselwerkjes van de kinderen. “En daarmee promoten we het boek Moppereend.”

Grotere woordenschat, betere uitspraak

De kinderen van Polleke hebben, na het voorlezen van de wethouder, ook allemaal een Moppereend-boek mee naar huis gekregen. Dan kunnen andere mensen het ook nog eens aan hen voorlezen. Want dat zou goed zijn, vindt Van der Beek. “Wat je ziet is dat kinderen actief gaan luisteren, maar dat het ook hun taalontwikkeling vergroot. Het vergroot de woordenschat, maar het vergroot ook gewoon dingen als uitspraak en andere zaken.”

Afsluiten met voorleeswedstrijd

En natuurlijk is het niet alleen maar goed voor de kinderen om voor te lezen. Van der Beek: “Het is ontzettend leerzaam, maar het is ook nog eens heel leuk om te doen.” De Nationale Voorleesdagen worden in de gemeente Woensdrecht afgesloten met een voorleeswedstrijd. Daar zal wethouder Van der Beek in de jury zitten. De wedstrijd is op zaterdag 1 februari van 9.30 uur tot 12.30 uur in multifunctioneel centrum Kloosterhof in Hoogerheide.