Bergen op Zoom

Van der Velden stapt op als wethouder

Patrick van der Velden kondigt zijn vertrek aan.

Han Verbeem Han Verbeem

Wethouder Patrick van der Velden is donderdagavond in de Bergse raadsvergadering opgestapt als wethouder. Hij ziet geen basis meer om verder te gaan na alle commotie over de verdeling van de coronasteungelden, zei hij in een geëmotioneerde afscheidstoespraak.

“Graag wil ik een opdracht doen aan de raad. Veranderen begint bij onszelf. De manier waarop onze stad in de media is gekomen is ronduit slecht voor de gemeente Bergen op Zoom”, sprak Van der Velden. “Durf op het juiste moment vertrouwen te geven aan de gemeente en organisatie. Niet afrekenen, leren moet centraal staan”, zo citeert hij de in januari 2020 vertrokken wethouder Annette Stinenbosch. Dat geldt nog steeds.

Bedreigd

Van der Velden en zijn gezin zijn kort na de commissievergadering van vorige week donderdag bedreigd. Daarvan heeft hij bij de politie aangifte gedaan. “Laat het niet zover komen, dat er bedreigingen komen aan het adres van bestuurder. Dat valt mij ontzettend zwaar”, sprak hij. “Dit was niet nodig geweest als we een beter debat hadden gevoerd.”

Tenslotte wil Van der Velden stilstaan bij de overige collegeleden. “Deze mensen moeten een opdracht afmaken. Dat verdienen ze.” Direct na zijn aftreden verliet hij de raadszaal. De vergadering is vervolgens geschorst.

Linssen handhaaft motie van wantrouwen

De Bergse gemeenteraad voert een interpellatie waarbij de collegeleden kritisch worden bevraagd over het coronasteunbeleid. Lijst Linssen heeft een motie van wantrouwen ingediend. Voorman Ton Linssen houdt vast aan deze motie, die gericht is tegen het gehele Bergse college.