Moerdijk

Wethouder Van Dorst stopt per direct: ‘Ik walg van de politieke spelletjes in Moerdijk’

Kitty Joachems Kitty Joachems

In een brief, die in handen is van onze redactie, laat Jack van Dorst aan de inwoners van Moerdijk weten dat hij per direct stopt als wethouder in die gemeente. “Ik werk bijna zevenenveertig jaar voor uw gemeente waarvan de laatste zeven als wethouder. Ik wacht niet tot het politiek knakt”, schrijft Van Dorst.

De baan vraagt veel van iemand, schrijft Van Dorst. Hij heeft de afgelopen twee jaar als ingrijpend ervaren. “Er waren meerdere ernstige ziektegevallen en overlijdens”. Ook is hij zelf een aantal keer opgenomen geweest in het ziekenhuis. Maar nu gaat het, naar eigen zeggen, goed met hem. “Ik ben gelukkig.” Hij schrijft afscheid te nemen met trots “absoluut met een glimlach.”

Eind 2023 liet Van Dorst al weten dat hij per september 2024 zou stoppen. Maar het afscheid komt dus eerder. In de brief aan de inwoners schrijft hij dat hij bang is voor een terugval. Die zou veroorzaakt worden door politieke spelletjes. “Deze spelletjes irriteren me enorm en dragen niet bij aan het welzijn van mij en ook niet aan die van u als inwoner”, zo schrijft hij. “Ik begrijp niet hoe mensen er soms plezier uit kunnen halen om anderen bewust pijn te doen. Juist daarom walg ik van de politieke spelletjes in Moerdijk.”

Van Dorst zegt een goed politiek debat waardevol te vinden. Dat het er daarbij soms op de inhoud hard aan toe gaat is volgens hem niet erg. Maar in Moerdijk richt men zich niet op de inhoud maar op de persoon, vindt Van Dorst. Hij schrijft dat het tegen zijn principes ingaat en hem pijn doet. “Daarom kies ik voor mezelf en voor mijn gezondheid.”

De ochtend na de aankondiging van Van Dorst komt het college van Burgemeester en Wethouders met de volgende officiële reactie:

Wethouder Jack van Dorst kondigde maandagavond in een huis-aan-huis flyer aan alle inwoners zijn onmiddellijke vertrek aan als wethouder van de gemeente Moerdijk. Wij zijn verrast en betreuren de manier en het moment waarop hij dit kenbaar heeft gemaakt. Als college is onze inzet een constructieve samenwerking met de hele gemeenteraad en onze inwoners. Wij beschouwen het bericht van Jack van Dorst als zijn persoonlijke beleving.

Het college wil de voortgang behouden in de uitvoering van het bestuursakkoord en verdeelt de portefeuille onderling voor de komende periode.