Roosendaal

Roosendaalse politiek wil dat wethouder meer doet tegen zwerfafval

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Tien politieke partijen in de gemeente Roosendaal willen dat wethouder Klaar Koenraad meer doet tegen zwerfafval. De partijen denken dat de aanpak van de wethouder niet ver genoeg gaat. Ze roepen haar op om nog meer oplossingen te bedenken.

Het ‘Plan van aanpak zwerfafval’ is pas een maand oud. Toch denken tien politieke partijen nu al dat het plan niet genoeg zal opleveren. Ze roepen wethouder Klaar Koenraad op om het plan uit te breiden. De oproep is ondertekend door VLP, Roosendaalse Lijst, CDA, VVD, Fractie Wezenbeek, Burger Belangen Roosendaal, PvdA, D66, SP en ChristenUnie.

“Wij zijn van mening dat de hoeveelheid zwerfafval in onze gemeente de spuigaten uitloopt en dat er teveel afvaldumpingen plaatsvinden,” zo schrijven de partijen aan wethouder Koenraad. Zij kwam eind mei met het ‘Plan van aanpak zwerfafval’ dat nog besproken moet worden in de gemeenteraadsvergadering. Maar de partijen dringen er nu al op aan om het plan uit te breiden.

Gevecht op meerdere fronten

De gemeente Roosendaal wil dit jaar 10 procent minder meldingen krijgen over zwerfafval dan in 2019. Ze wil bewoners motiveren om hun eigen omgeving netjes te houden. En ze wil op 85 procent van de basisscholen lessen over zwerfafval. Dat is nu nog 75 procent. De gemeente gaat het voortaan steeds laten weten als er boetes zijn uitgedeeld voor vervuilers en vertelt dan ook waar de boetes zijn uitgedeeld.

Wethouder Koenraad wil dus inzetten op meerdere fronten tegelijk: het voorkomen van zwerfafval, bewoners en ondernemers mee laten helpen, handhaven en boetes uitdelen, het opruimen van rotzooi en het inrichten van de openbare ruimte (bijvoorbeeld genoeg afvalbakken neerzetten). En ze richt zich niet alleen op zwerfafval. Koenraad wil meteen ook andere dingen aanpakken, zoals afvaloverlast door hangjongeren, afval uit auto’s, hondenpoep en vuurwerk.

Stickers voor goede en slechte afvalzakken

Buurtbewoners die nu zelf al zwerfafval opruimen krijgen speciale stickers. Hierdoor kunnen buurtgenoten zien dat de vuilniszakken niet gedumpt zijn, maar juist bij een opruimactie horen. Hiermee is een proef gedaan in Langdonk en dat beviel zo goed dat het in de hele gemeente gaat gebeuren. Er komen ook een proef met stickers voor gedumpte zakken. Zodat iedereen kan zien dat die zakken gemeld zijn bij de app BuiterBeter en dat de gemeente onderzoekt waar het afval vandaan komt. Deze proef wordt dit jaar gedaan in Langdonk en Westrand.

Het zwerfafval is al lang onderwerp van discussie. En het plan van de wethouder gaat hen niet ver genoeg. Het zit de politieke partijen hoog. Ze vinden het zwerfafval niet alleen vreselijk om te zien. Ze denken dat het afval ook gevaarlijk kan zijn voor de veiligheid en voor de volksgezondheid. “Wij vinden de toename van zwerfafval in onze gemeente zo verontrustend dat we een dringende noodzaak zien om dit op korte termijn met meer daadkracht te gaan bestrijden,” aldus de politieke partijen.

Sinds afschaffen van gratis tikken milieustraat

Volgens hen is er de laatste maanden duidelijk meer zwerfafval, wordt er meer afval gedumpt en staat er ook meer extra afval bij de containers. “Toeval of niet, de toename heeft plaatsgevonden na het afschaffen van het aantal ‘gratis’ tikken bij het grondstoffencentrum (de milieustraat) en het nog maar vier wekelijks legen van de particuliere restafvalcontainers.”

In de brief aan de wethouder geven de partijen zelf geen concrete oplossingen of ideeën. Maar ze geven aan dat ze graag meedenken over mogelijke oplossingen tegen zwerfafval. “Wij hopen dat u deze oproep aangrijpt en waar nodig denken wij graag mee over mogelijke oplossingen, want ons sterke gevoel is: er moet nu wat gebeuren.”