Bergen op Zoom

Wethouders willen meer begrip voor jonge mantelzorgers: ‘Moeten ook voor zichzelf zorgen’

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Volgens Mantelzorg Brabantse Wal groeit ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in ons land op, terwijl ze de zorg dragen over een naaste. Deze jonge mantelzorgers zijn zich vaak niet bewust van hoe groot de impact hiervan is op hun eigen leven. Wethouders Joey van Aken (Bergen op Zoom), Nadir Baali (Steenbergen) en Lars van der Beek (Woensdrecht) willen hier, samen met Mantelzorg Brabantse Wal, verandering in brengen. “Ze staan nu meer op de achtergrond.”

Jonge mantelzorgers zijn vaak niet zichtbaar. “Men vraagt aan de zorgbehoevende hoe het gaat, aan de mantelzorger nooit. Ze staan meer op de achtergrond, terwijl juist zij belangrijk zijn,” vertelt Lenny Winkel, voorzitter van Mantelzorg Brabantse Wal. Het Markiezenhof werkt samen met verschillende gemeentes om het onbegrip voor jonge mantelzorgers weg te nemen. Dit gebeurt door middel van een expositie in het Markiezenhof, die de drie wethouders donderdag bezochten. Hierin vertellen zeven jonge mantelzorgers hun verhaal.

Onbegrip wegnamen

“Doel is onder andere om meer gemeentes uit de Brabantse Wal kennis te laten maken met de expositie en de verhalen die achter de jongeren schuil gaan,” aldus Winkel. “Het is moeilijk te begrijpen voor een buitenstaander hoe de thuissituatie voor een mantelzorger is. Toch willen wij proberen dit onbegrip weg te nemen.”

Een van de manieren om het bewustzijn te creëren is het organiseren van activiteiten voor jonge mantelzorgers.“ Door jonge mantelzorgers met elkaar in contact te laten komen en ze de zorgeloze momenten te geven, zien zij ook in dat het niet vanzelfsprekend is wat ze doen en dat daar echt wel meer begrip voor mag zijn,” aldus Winkel. “Samen sta je er niet alleen voor.”

Wat dat onbegrip met hen doet, vertelden jonge mantelzorgers Hanna (16) en Shira (23) tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger aan ZuidWest Update.

Bewustzijn vergroten

Gemeentes kunnen ook een bijdrage leveren aan meer bewustwording. Volgens de Bergse wethouder Joey van Aken is dit van groot belang: “Wij hebben ook invloed op het sociaal-maatschappelijke deel in de gemeente. In samenwerking met Mantelzorg Brabantse Wal en Markiezenhof proberen wij het bewustzijn rondom jonge mantelzorgers te vergroten.”

De situatie gaat de wethouder nauw aan het hart. “Ik vind het belangrijk dat we er voor de jonge mantelzorgers zijn,” vervolgt Van Aken. “Het gaat om kinderen en jongeren. Op die leeftijd hoor je je eigenlijk geen zorgen te maken. Je moet kind kunnen zijn, kunnen spelen en jezelf ontwikkelen.”

Zelf sprak hij ook met jonge mantelzorgers, onder wie de 20-jarige Nick. “Ik heb hem bij mij op kantoor uitgenodigd, nadat hij mij bij de expositie heeft aangesproken. Ik vind het mooi om te zien dat Nick, ondanks dat hij voor zijn ouders moet zorgen, toch nog jong kan blijven. Hij studeert en heeft een bijbaan. Als je even begrip toont of een steuntje in de rug geeft zie je hem echt opbloeien.”

Vervolgstappen

De expositie is een eerste stap in de richting van meer begrip. “Wij gaan eerst kijken hoe dit aanslaat. Na 10 november zal de expositie ook langs scholen en gemeentes reizen. Wij hopen dat mensen hier nieuwsgierig naar zijn en komen kijken” aldus de wethouder. Als dat zo is, willen de verschillende organisaties verdere stappen nemen. Deze zijn momenteel nog niet concreet.

Lees ook: Onbegrip voor jonge mantelzorgers, maar Hanna (16) en Shira (23) hebben elkaar