Huijbergen

Wielercomité Huijbergen krijgt NK Veldrijden bij 75-jarig bestaan in 2026

Het NK veldrijden in 2019 (foto: Wielercomité Huijbergen)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het Nederlands kampioenschap veldrijden komt weer naar Huijbergen. Het Wielercomité Huijbergen mag het NK organiseren in 2026. Dat is het jaar waarin het comité 75 jaar bestaat. De wielerbond KNWU heeft het nieuwe parcours goedgekeurd. De laatste keer dat het NK veldrijden in Huijbergen was, was in 2019.

De trots is groot bij het Wielercomité Huijbergen. Want het heeft heel wat lobbywerk gekost om het NK in 2026 te mogen organiseren. “Een enorme waardering voor de organisatie. Hiermee krijgt het 75 jarig jubileum extra glans,” aldus het comité. “Het nieuwe parcours viel in de smaak bij de aanwezigen en keurmeester Van Grootel was zeer gecharmeerd over de route die Jan Maas en Peter Huijskens uit de hoge hoed hebben getoverd.”

Nieuw parcours nodig, want Nootjesberg moest er uit

Het wordt de zesde keer dat Huijbergen het NK veldrijden organiseert. De laatste keer was al weer vier jaar geleden en het comité kijkt er tevreden op terug. “Het NK veldrijden 2019 in Huijbergen was een groot succes. Met een overwinning van Mathieu van der Poel en Lucinda Brand was de organisatie flink in zijn nopjes. Er was veel publiek aanwezig dat op de Nootjesberg en de Tiestenduin mooie uitzichtpunten had over het parcours.”

Gewoon dezelfde plannen indienen uit 2019 kon niet. “De organisatie heeft niet stil gezeten en er is afgelopen periode een nieuw parcours uitgetekend. Dit was nodig omdat de Nootjesberg moeilijk bereikbaar was geworden door bedrijfsactiviteiten die er nu plaatsvinden,” legt WC Huijbergen uit. “Parcoursmeester Jan Maas en nieuw comitélid Peter Huijskens hebben een geheel nieuw parcours van 2700 meter samengesteld met als scherprechter de Tiestenduin.”

Een paar keer de Tiestenduin opklimmen

De veldrijders zullen de Tiestenduin meerdere keren op moeten klimmen. “Het parcours wordt compacter opgebouwd. Start/finish zal op de Weg naar Wouw zijn,” aldus het comité. “Daarnaast worden er bruggen opgebouwd om het publiek beter doorgang te geven om alles goed te kunnen zien.” Maar de komende jaren reist het NK veldrijden eerst naar andere delen van het land. Volgend jaar is het de beurt aan Hoogeveen en in 2025 organiseert Oisterwijk het wielerevenement.