Roosendaal

WielerExperience in Roosendaal krijgt unieke Dirt Jump Track

Zo moet de Dirt Jump Track er uit gaan zien (foto: © WielerExperience)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De WielerExperience in Roosendaal krijgt er een nieuw onderdeel bij: een Dirt Jump Track. Zo’n baan bestaat uit grote zandbergen die achter elkaar liggen. Hierdoor kun je met je mountainbike spectaculaire sprongen maken. De Roosendaalse Dirt Jump Track krijgt unieke extra’s uit de skatewereld. Zoals een wallride (een extreem steil stuk), twee schansen voor trick jumps (schansen voor stuntsprongen) en een quarter pipe (een holle helling).

Door: Bianca van Vugt

De WielerExperience in Roosendaal krijgt er een paar flinke hopen zand bij. En de enthousiaste mountainbikers kunnen niet wachten tot het klaar is. Deze week is de WielerExperience begonnen met de aanleg van een Dirt Jump Track. Zo’n baan bestaat uit grote zandbergen die achter elkaar liggen. Hierdoor kun je met je mountainbike zonder te trappen spectaculaire sprongen maken. De Roosendaalse Dirt Jump Track krijgt twee delen. Een run voor de beginnende springer en eentje voor gevorderden.

Binnenkort een olympische sport

Het idee voor de nieuwe baan komt van Jim van Dijk. “Met deze Dirt Jump maken we het bike park helemaal compleet, met voor elke fietsliefhebber wat wils,” vertelt hij tevreden. “BMX freestyle en mountainbike freestyle zijn enorm in opkomst. Vanaf de komende Olympische spelen is het zelfs een officiële olympische sport. Daarom vonden we dat de WielerExperience Roosendaal ook zo’n speciale dirt jump/freestyle baan hoort te hebben.”

Volgens de initiatiefnemers wordt de Dirt Jump Track in Roosendaal uniek. Er komen namelijk ook elementen in die je normaal op skateparken ziet. Zoals een wallride (een extreem steil stuk), twee schansen voor trick jumps (schansen voor stuntsprongen) en een quarter pipe (een holle helling).

Hindernisbaan: fiets in de nek nemen

Carlo Schepers, voorzitter van de Stichting WielerExperience Roosendaal, verwacht dat ook veldrijders de Dirt Jump Track zullen gebruiken. Sommige wielerverenigingen houden al jeugdtrainingen op de banen van de WielerExperience. “Op zondagochtend traint er zelfs een jeugdselectie van veldrijders van de KNWU,” zegt hij. ” In de winter doen ze dat nu nog op een speciaal aangelegd veldrit parcours. Door de aanleg van de Dirt Jump Track kunnen de veldrijders nu ook trainen op lopen en fietsen.”

Bij een banencomplex voor fietsen en mountainbikes denk je niet meteen aan lopen. Maar die training hoort er wel degelijk bij, legt Schepers uit. “Er worden hindernissen aangelegd voor de veldrijders die ze met hun fiets ‘in de nek’ moeten nemen. Ook dit is een welkome uitbreiding op de vele mogelijkheden op de WielerExperience.”

Roosendaal wil sporters koesteren

De gemeente Roosendaal ziet de komst van de Dirt Jump Track helemaal zitten. “Ik ben enorm blij met dit geweldige initiatief. Hiermee zet Roosendaal zich als wielergemeente opnieuw regionaal, nationaal en internationaal op de kaart,” laat sportwethouder René van Ginderen weten. “We koesteren in Roosendaal onze topsporters, de subtoppers én de recreant. Iedereen moet kunnen bewegen op de manier die hij of zij fijn vindt.”

De Dirt Jump Track is het vierde onderdeel op de WielerExperience. Er is al een geasfalteerde wielerbaan, een MBT-trail en een groot pumptrack. De wethouder hoopt dat hij de nieuwe baan op 13 maart officieel kan openen.