Roosendaal

WielerExperience Roosendaal breidt uit met Dirt Jump Track

Maarten Elst Maarten Elst

West-Brabantse wielerliefhebbers komen steeds beter aan hun trekken. Bmx’ers, mountainbikers en pumptrackers moeten nog een maandje wachten tot ze de Dirt Jump Track in gebruik kunnen nemen. Het zandparcours is aantrekkelijk voor onder meer veldrijders, bmx’ers en mountainbikers die sneller klaargestoomd kunnen worden voor de Olympische Spelen.

Het zal niet lang duren voordat de termen wallride, quarter pipe en dirt jump tot het Roosendaalse wielervocabulaire horen. Met man en macht wordt er gewerkt aan een Dirt Jump Track, een baan waar de bmx’ers, mountainbikers, pumptrackers en andere wielerfanaten aan hun trekken kunnen komen. Jim van Dijk en zijn wielervrienden zijn de initiatiefnemers achter de track die ze zelf opbouwen.

Van a tot z

,,We fietsen meer dan vijftien jaar samen”, vertelt Van Dijk. ,,We hebben samen tien jaar een eigen Dirt Jump Track baan gehad, maar die is helaas weg. Toen kwamen we op het idee om hier, op de WielerExperience, de baan aan te leggen om zo het bmx-freestyle te promoten. Zodoende zijn we bij elkaar gekomen, hebben we het ontwerp gemaakt en bij de gemeente ingediend. Daar waren ze super enthousiast.”

Carlo Schepers, voorzitter van Stichting WielerExperience Roosendaal, kijkt tevreden rond over het wielerpark op het voormalige Red Band Sportpark. Met de Dirt Jump Track voelt het park compleet aan. ,,De Dirt Jump Track is eigenlijk het verlengde van de pumptrackbaan die we er recht naast hebben liggen”, vertelt de voorzitter. ,,Op de pumptrack kan je mooie sprongen maken, maar de Dirt Jump Track gaat eigenlijk net een stapje verder. Die is bedoeld voor spectaculaire sprongen zoals salto’s. Een mooie aanvulling voor de WielerExperience als geheel.”

17 april open

De geplande openingsdatum is vooralsnog 17 april. De bouwers mikten op 13 maart, exact drie jaar na de opening van de WielerExperience in Roosendaal, maar door vorst en beperkingen vanwege de coronacrisis was die datum niet haalbaar. ,,Tot die tijd zijn we druk bezig, maar we verwachten tegen die tijd al dat er gebruik gemaakt kan worden van de Dirt Jump Track”, denkt Schepers.

Walhalla

Van Dijk kijkt enorm uit naar de opening van de track dicht bij zijn huis. De unieke baan bevat ook heuse skateparkelementen zoals een wallride of een quarter pipe. ,,Een wallride is een wand waar je met de fiets tegenaan kan springen. Verderop staan ook nog een paar quarter pipes, eigenlijk als het ware een halve half pipe die wel bekender is. Naast de baan komt ook nog een Dirt Jump Track voor beginners, die noemen we ook wel de kidibaan. Oftewel kleine tafeltjes waar je overheen kunt rijden of springen. Het wordt echt het walhalla voor bmx’ers en mountainbikers”, aldus Van Dijk.