Willemstad drie jaar op de schop: (ondergrondse) infrastructuur wordt aangepakt

De komende drie jaar gaat Willemstad op de schop, althans alles wat zich ónder de vesting afspeelt. Het kabel- en leidingnetwerk is namelijk nodig aan vervanging toe. Daarom hebben Enexis, Brabant Water en gemeente Moerdijk de handen ineengeslagen om in één keer het ondergrondse netwerk aan te pakken.
Dat renovatie hard nodig is, blijkt wel uit de levensduur van de huidige leidingen en kabels. De waterleidingen zijn al zeventig jaar oud en de riolering zelfs zo’n tachtig jaar. Ad Fens, gemeentelijk projectleider van de vestingstad, haalt tijdens zijn openingswoord de Spaanse situatie – waarbij het land urenlang zonder stroom zat – aan. “Als we dat willen voorkomen moeten we de leidingen echt gaan vervangen.”
Daarnaast hebben de huidige kabels en leidingen niet genoeg capaciteit voor de toekomst. Om de veiligheid en kwaliteit te waarborgen moet het ondergrondse systeem dus vervangen worden. Dat wordt volgens de ondernemers een grote operatie, waar veel zorgvuldigheid bij komt kijken. Volgens André de Waal, directeur regionale projecten bij Mourik Infra, een uniek project. “Voor zover ik weet is dit het eerste project in Nederland dat zo wordt uitgevoerd.”
Bijzondere omstandigheden
Daarmee verwijst de directeur naar de samenwerking tussen de drie opdrachtgevers. Samen met hen is de afgelopen negen maanden gekeken hoe ze de werkzaamheden gaan aanpakken. Om te voorkomen dat alle straten in de vestiging tegelijk openliggen, zijn de taken opgesplitst in twintig fases. Aan die fases wordt één voor één gewerkt. De Waal benadrukt dat er pas aan een nieuwe fase wordt gewerkt, zodra de vorige afgesloten is.
Maar de grootschaligheid van het project is niet de enige bijzondere factor. “We hebben hier een zeedijk, waarin we niet mogen graven van oktober tot en met april”, vertelt wethouder Eef Schoneveld. Daarnaast wil de gemeente in de zomer zo min mogelijk doen in verband met het toerisme. “We kunnen ook niet alle horecaondernemingen dichtgooien.” Door deze bijzondere factoren komt de gehele renovatie neer op drie jaar.
(Mogelijke) overlast
Inwoners en bedrijven in Willemstad zullen daar hoe dan ook wat van merken volgens De Waal. “We gaan niet zeggen dat er geen hinder is; er is overlast, altijd, maar we gaan dat wel heel goed communiceren.” Voor inwoners zal dat neerkomen op afgesloten straten, huizen die minder toegankelijk zijn en loopplanken die gebruikt moeten worden. De eerste werkzaamheden zijn al gestart in de Benedenkade.
Er is geen speciale compensatie opgesteld voor winkeliers of ondernemers uit Willemstad. Wel kan in sommige gevallen gebruik gemaakt worden van de algemene nadeelcompensatie-regeling. Bijvoorbeeld als blijkt dat ondernemers schade ervaren na aanleiding van de werkzaamheden, zoals veel minder klanten in de winkel. Bewoners met klachten of vragen kunnen terecht via de BouwApp.