Bergen op Zoom

Willy speelt smurfenvijand Gargamel, en treedt op voor vluchtelingen in de Stoelemat

Bergenaar Willy Michielsen als Gargamel (Foto: Arjo Frank Kievits).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Al vier jaar kruipt Willy Michielsen uit Bergen op Zoom regelmatig in de huid van smurfenvijand Gargamel. Wereldwijd treedt hij in musicals op als de kwaadaardige tovenaar die een grote hekel heeft aan de kleine, blauwe Smurfen. Donderdagavond gaat hij als Gargamel op bezoek bij de groep vluchtelingen die is opgevangen in de Stoelemat.

Het was een spontaan idee. Toen Willy een week geleden langsging bij de Stoelemat, opperde hij dat hij wel als Gargamel bij de kinderen op bezoek wilde komen. “Ik vertelde dat ik best mijn onemanshow wilde opvoeren. Al mijn kleding ligt thuis, ik heb er tijd voor. Daar reageerde de gemeente gelijk super enthousiast op.” Zo gezegd, zo gedaan. Een week later, donderdag 22 september, vindt – geheel vrijwillig – de voorstelling voor de kinderen plaats. “De kinderen zijn echt helemaal hyper dat Gargamel op bezoek komt vanavond.”

Het is niet de eerste keer dat Willy op deze manier kinderen een hart onder de riem wil steken. “Tijdens een lockdown heb ik online zo’n show opgevoerd voor kinderen in Madrid.” Vanuit een studio in Bergen op Zoom heeft hij toen het complete verhaal van Gargamel verteld. “Maar dat ik het nu live ga doen is natuurlijk weer heel anders.”

Cadeautje

In de show vertelt Gargamel zijn verhaal over de Smurfen. “Ik zing dan ook echt de liedjes uit de musical.” Aan het einde van de voorstelling krijgen de kinderen een leuk cadeautje. “Ik loop rond met een grote zak op mijn rug”, vervolgt Willy. “Die zit helemaal vol met Smurfen!” De poppetjes zijn speciaal toegestuurd vanuit de grote baas in Brussel. “Die deel ik vanavond uit aan de kinderen.”

De voorbereidingen zijn wel iets anders dan voor de online show. “Maar we hebben iemand die het geluid en licht regelt. Er is een tolk die mijn teksten vertaalt. En aan het einde mogen de kinderen vragen aan mij stellen, én stel ik vragen aan hun. Het gaat een hele leuk avond worden.”

De smurfen die Willy donderdagavond uitdeelt aan de kinderen.