West-Brabant

Winkels tóch open zonder afspraak, horeca mag één dagje demonstreren

Sven de Laet

In tegenstelling tot de eerder uitgelekte berichten, gaan winkels vanaf zaterdag tóch open zonder afspraak. Daarnaast mag de horeca in veel gemeenten voor één dag open tot 20 uur, als teken van protest.

Vooral dat laatste is koren op de molen van verschillende horecazaken, die eerder al hadden aangekondigd open te gaan. Bijvoorbeeld La Grotta, in Bergen op Zoom. Daar hielden ze voorzichtig al rekening met eventuele boetes, maar daar is nu dus geen sprake van. Dat besluit van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten kwam vrijdagmiddag naar buiten.

Ook in Roosendaal is voor één dag ruimte om te protesteren. Daar staat ook burgemeester Han van Midden achter. “Een statement maken vind ik prima, uiteraard wel op een verstandige manier en met goede afspraken. Houd in ieder geval de basismaatregelen vast. De besmettingen lopen nog steeds in hoog tempo op. En daar kunnen en mogen we onze ogen niet voor sluiten.”

Voorwaarden

Wel gelden er een aantal voorwaarden aan het protest. Zo moeten acties vooraf door de ondernemers gemeld worden, zijn deelnemers zelf verantwoordelijk voor een veilig verloop en gelden de coronamaatregelen – zoals afstand en mondkapjes – wel gewoon.