Hoogerheide

Winnaar E-waste Race Brabantse Wal 2020 bekend

Redactie Redactie

Tien basisscholen op de Brabantse Wal gingen vier weken lang de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk elektronisch afval op te halen. Basisschool De Open Hof uit Hoogerheide kroonde zich tot winnaar van de E-waste Race. Ze haalden 2148 apparaten in die goed waren voor een score van 3973 punten.

Door: Roland Pijnen

Van 21 september tot 16 oktober konden de leerlingen op een leuke, competitieve en leerzame manier zo veel mogelijk elektronisch afval inzamelen. Uiteindelijk zijn er in totaal 14.070 oude elektronische apparaten opgehaald. De basisschool die de hoogste score behaalde won een schoolreis naar de Uitvindfabriek in Breda. Het ene apparaat is het andere niet. Het ging niet om het inleveren van de meeste apparaten, maar om het behalen van de hoogste score. 

De Basisscholen die meededen waren Basisschool Oost, Op Dreef, OBS de Kreek, IKC Lodijke, de Zonneberg, het Open Hof, Ste Marie, Pius X en de Nieuwe Veste.

Belangrijk doeleinde

In Nederland kan twee derde van al het elektronisch afval niet gerecycled worden. Dat komt omdat afval niet apart wordt aangeboden. De E-waste Race spoort buurtbewoners aan het apart aan te bieden. Bewoners melden het elektronisch afval aan op een site, waarna scholieren het afval aan huis ophaalden. Deze manier van inzamelen draagt bij aan een duurzame kringloop. Meerdere onderdelen worden gerecycled en kunnen opnieuw gebruikt worden. Al het ingezamelde e-waste komt terecht bij afvalinzamelaars en dus gerenommeerde recyclers.