Wizards of BoZ in shock: ‘Sportpark Staakberg moet mogelijk wijken voor behoud Markiezenhof’
Het kwam als een donderslag bij heldere hemel. Donderdag kreeg bestuurder Jos Goosen, oprichter van honk- en softbalvereniging Wizards of BoZ, een telefoontje van het stadskantoor. “Een beleidsambtenaar deelde ons mee dat sportpark Staakberg mogelijk verdwijnt, om het Markiezenhof in stand te kunnen houden.” Gedwongen verhuizen? Díe had Goosen niet zien aankomen. “Ons veld is vorig jaar nog voor twee ton opgeknapt, na lang aandringen.” Eén ding is zeker: de Wizards laten zich niet zonder slag of stoot verjagen.
Jos Goosen kan er met zijn verstand niet bij. Ruim twintig jaar zitten de Wizards op de Staakberg, nadat hun veld op Kijk in de Pot moest plaatsmaken voor vrijstaande villa’s. “We bereiden ons voor op ons veertigjarig bestaan”, zegt de sportbestuurder. En het is volgens hem kapitaalvernietiging van de bovenste plank.
Kapitaalvernietiging
Het opheffen van het sportpark -onderdeel van één van de drie bezuinigingsopties die de raad krijgt voorgelegd- zou de gemeente zo’n 175.000 euro per jaar besparen. Cultuur, recreatie en sport zijn bij de gemeente Bergen op Zoom in één cluster (Programma 6) ondergebracht. “Maar wat een kapitaalvernietiging is dat”, verzucht Goosen. “Een verhuizing loopt immers ook in de papieren.” En waar moeten de Wizards dan naar toe? “We kunnen niet zomaar gebruik maken van een voetbalveld. Dan moet er dus ergens anders een nieuw honkbalveld worden aangelegd.” Jos Goosen zal zich met hand en tand verzetten, kondigt hij aan. Hij wil ook samen optreden met de tafeltennisvereniging en met korfbalvereniging Scheldevogels -medegebruikers van de Staakberg. Bij de Scheldevogels was vrijdag echter niemand bereikbaar voor een reactie op de bezuinigingsvoorstellen.
Geen goed woord voor over
Het is niet de enige domper die boven de Bergse sportwereld hangt, want ook het schrappen van de basissubsidie van 2,50 euro per ingeschreven lid hangt de clubs boven het hoofd. Deze week kregen de verenigingen een mail of telefoontje – terwijl de raad nog van niets wist. De vroegere cultuur- en sportwethouder Arjan van der Weegen heeft er geen goed woord voor over. “Schande, hoe het huidige college met de verenigingen omgaat”, zegt hij in een eerste reactie. Naar nu blijkt komt het college zo’n halve ton tekort op de bezuinigingsopgaaf van 900.000 euro op het Markiezenhof. Een taakstellingsopdracht van de raad, zoals dat in bestuurlijk jargon heet. “Deze kwam nog uit het Focusakkoord van vijf jaar geleden. Maar tot nu toe is er van de businesscase -een rendabel bedrijfsplan voor het Markiezenhof- nog niets terecht gekomen.”
‘Patroon van missers’
Van der Weegen ziet een patroon, in de in zijn ogen oplopende reeks van missers van het huidige college. “De aankoopplannen voor Anno52 ofwel de oude V&D; de nog steeds niet uitgevoerde bouw van de bouwkoten voor de Vastenavend; de zandzakken in de Kaai; de massale nieuwbouw van Waterfront…” De GBWP-voorman verwacht dat het college openlijk excuses maakt aan de Bergse verenigingen, nét zoals wethouder Pals eerder deze week zich openlijk verontschuldigd heeft voor de slechte communicatie bij Waterfront.
Reactie college
In een reactie laten wethouders Letty Demmers en Joost Pals via een woordvoerder weten, dat de clubs en verenigingen bewust eerder zijn geïnformeerd over de businesscase Markiezenhof, dan de Bergse raad. “We wilden voorkomen dat de verenigingen het uit de media moesten vernemen”, aldus de woordvoerder. Het college beseft dat het nieuws niet goed valt, “maar de raad weet dat zo’n opgave pijnlijke keuzes met zich meebrengt.” In het huidige bestuursakkoord is bovendien afgesproken dat de taakstelling op het Markiezenhof binnen het cluster -programma 6- wordt verrekend.
Keuze aan de raad
De Bergse gemeenteraad krijgt volgende maand de keuze uit drie opties – variërend van het opheffen van het museum tot brede bezuinigingen in het gehele sport- en cultuurveld. De directie van het Markiezenhof is donderdagmorgen persoonlijk op de hoogte gesteld van de plannen. Komende maand spreekt de raad vermoedelijk een voorkeursscenario uit, in juni volgt de besluitvorming. Op dat moment heeft wethouder Demmers plaatsgemaakt voor haar opvolger – zo het zich nu laat aanzien is dat huidig D66-raadslid Berend Doedens.