Hoogerheide

Woensdrecht doet mee aan NK Tegelwippen: wie wisselt meeste tegels voor groen?

Han Verbeem Han Verbeem

Tegelwippen is in Woensdrecht de nieuwste sport: ludiek, maar met een serieuze ondertoon. Het sportieve doel: zoveel mogelijk tegels wisselen voor groen. Want veel Woensdrechtse particuliere tuinen en binnenterreinen zijn bestraat met tegels en stenen, en dat is slecht voor de afwatering – benadrukt wethouder Jeffrey van Agtmaal. Daarom doet de gemeente mee met het NK Tegelwippen, een wedstrijd tussen Nederlandse gemeenten. Vorig jaar was Rucphen winnaar met gemiddeld één gewisselde stoeptegel per inwoner.

Van Agtmaal wil inwoners stimuleren hun tuinen zoveel mogelijk tegelvrij te maken en te houden. Wie bereid is een aantal tegels te verwijderen, krijgt als aanmoediging een tegoedbon van 20 euro. Deze is inwisselbaar bij een tuincentrum. Voor het afvoeren van de overtollige bestrating is zelfs een ‘tegeltaxi’ te bestellen, via het mailadres van de gemeente Woensdrecht.

Hittestress

Groene tuinen zijn nodig om hittestress tegen te gaan. “Op warme, zomerse dagen blijft de hitte in de stenen van woningen zitten en die gaat er ‘s nachts niet meer uit. Daar kunnen mensen ziek van worden”, aldus Van Agtmaal. Maar ook langdurige neerslag is op betegelde oppervlaktes nauwelijks af te voeren en zorgt daarmee voor overlast. “Extremer weer met hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte, ook in de gemeente Woensdrecht krijgen we hier steeds vaker mee te maken”, benadrukt de lokale bewindsman.

NK tegelwippen

Dit jaar is de derde editie van het NK tegelwippen en worden er vanaf 21 maart tot en met 3i oktober zoveel mogelijk tegels gewipt in heel Nederland. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. Er zijn ook nog Gouden Scheppen te winnen voor de gemeenten die de meeste tegels per inwoner wippen. De gemeente Woensdrecht doet dit jaar mee en zal diverse projecten in de openbare ruimte uitvoeren om verharding om te zetten in waterdoorlatende verharding of in groen. “We hebben echter ook hard de hulp van onze inwoners nodig om zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen”, aldus wethouder Van der Beek.