Woensdrecht

Woensdrecht: economisch herstel corona duurt nog jaren

Foto: Businesspark Aviolanda / Gemeente Woensdrecht

Han Verbeem Han Verbeem

De coronacrisis raakt de burgerluchtvaartsector en daarmee Woensdrechtse economie stevig. Dat zeggen loco-burgemeester Hans de Waal en wethouder Henk Kielman van economische zaken. Hoewel de bedrijven die voor defensie werken juist minder last hebben van de crisis, zal het volgens de twee lokale bewindslieden nog jaren duren voor het economische peil weer op het oude niveau is.

De impact van corona op de burgerluchtvaart is groot en dus ook op de daarmee samenhangende sectoren. Dit raakt vooral de luchtvaartonderhoudsbedrijven die in de gemeente Woensdrecht op het Businesspark Aviolanda gevestigd zijn, aldus De Waal en Kielman. Fokker Techniek is hiervan een voorbeeld. “Hier worden vliegtuigen onderhouden en omgebouwd. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben hun vliegtuigen geparkeerd staan en er worden niet veel nieuwe vliegtuigen aangekocht.”

Lastig voorspellen

Weliswaar heeft een aantal maatschappijen onderhoud laten plegen in deze periode, maar dit betreft vaak geen extra werk, maar vervroegd onderhoud. “Het is lastig om te zeggen wat voor invloed corona op de lange termijn heeft op deze sector, maar het zal nog jaren duren voordat men weer op hetzelfde niveau zit als voorheen. De crisis is overigens minder voelbaar bij de bedrijven die werken aan militaire opdrachten, zoals bijvoorbeeld Fokker Elmo.”