West-Brabant

Woensdrecht en Bergen op Zoom vangen tijdelijk 85 vluchtelingen op

© Shutterstock

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het Centraal Orgaan Asielzoekers heeft momenteel te weinig opvangplekken voor vluchtelingen. Daarom roept zij gemeenten op om crisisopvang te realiseren. Woensdrecht en Bergen op Zoom geven hier vanaf augustus gehoor aan. Dit doen zij in opdracht van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.

Van 1 t/m 28 augustus worden 85 vluchtelingen opgevangen in Multifunctioneel Centrum Kloosterhof in Hoogerheide. Zij verhuizen daarna naar een locatie in Bergen op Zoom, waar volgende week meer duidelijkheid over komt. Hier verblijven zij tot 1 oktober. In de crisisopvang wachten zij de uitslag van hun asielaanvraag af.

Veilig en zonder overlast

De gemeente regelt bedden, sanitaire voorzieningen, eten en toegang tot gezondheidszorg in de sporthal. Daar is dag en nacht beveiliging aanwezig.

“We treffen alle nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat de opvang op een veilige wijze en zonder overlast verloopt,” vertelt de Woensdrechtse wethouder Rainier Schuurbiers. De receptie, loketten, bibliotheek en bloedpriklocaties in het gemeentehuis blijven toegankelijk voor inwoners van de gemeente.

De gemeente Woensdrecht laat via Facebook weten het COA te hebben verzocht om een evenwichtig samengestelde groep mensen. Zij bepalen uiteindelijk op korte termijn de samenstelling van de 85 personen, die vanuit Ter Apel komen. Het gaat overigens niet om Oekraïners.