Hoogerheide

Woensdrecht gaat zo snel mogelijk 3600 bomen veiliger maken

De gemeentelijke bomenploeg bezig met snoeiwerk in Huijbergen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Woensdrecht moet 3600 bomen veiliger maken. Dat blijkt uit inspectie van de 11.000 bomen in de gemeente Woensdrecht.

Woensdrecht wil dat alle gemeentelijke bomen nog voor de zomer helemaal in orde zijn. Uit inspectie bleek dat er bij ongeveer 3600 bomen problemen zijn die gevaarlijk kunnen worden. De gemeente wil het herstelwerk aan deze bomen zo snel mogelijk uitvoeren. Sommige bomen moeten nog verder onderzocht worden.

Eerder al onveilige bomen gekapt

Uit controle bleek eerder al dat zo’n 80 bomen gerooid moesten worden, omdat ze niet veilig meer waren. Die bomen zijn al weggehaald, bijvoorbeeld langs de Hollandse Weg in Huijbergen. Ook de gewone bomen in de gemeente Woensdrecht hebben onderhoud nodig. Dit reguliere onderhoud is begonnen in Huijbergen. Daarna is het de beurt aan Hoogerheide, Woensdrecht, Ossendrecht, Calfven en Putte. De gemeente verwacht voor de zomer klaar te zijn met dit onderhoud.

Digitaal systeem om onderhoud te plannen

Als alle 11.000 bomen in de gemeente Woensdrecht weer in orde zijn, wordt dit in een digitaal systeem gezet. Hierdoor is het voortaan makkelijker in de gaten te houden wanneer er weer onderhoud nodig is. Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Vanaf de nulsituatie kan structureel, gepland beheer plaatsvinden door onze buitendienst. Wanneer bomen regelmatig onderhouden en gecontroleerd worden, vermindert dit toekomstige veiligheidsproblemen en tevens borgen we hiermee een gezond bomenbestand.”

De gemeente heeft er voor gekozen om een deel van het werk uit te besteden. Van Agtmaal: “Om de werkzaamheden nog voor de zomer van 2020 af te ronden, is er nu voor gekozen om het zaag- en registratiewerk te laten uitvoeren door een externe partij. Onze buitendienst zorgt wel voor het afvoeren van het snoeiafval”.

Lees ook: Gemeente Woensdrecht kapt 68 bomen die niet veilig zijn