Woensdrecht

Woensdrecht heeft nieuwe aanpak schuldhulp

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Woensdrecht gaat meer letten op het voorkomen van schulden bij haar inwoners. De gemeente wil dat eerder duidelijk wordt dat mensen geldproblemen dreigen te krijgen.

De gemeenteraad van Woensdrecht is akkoord gegaan met het nieuwe beleidsplan Schuldhulpverlening voor de komende 4 jaar. Woensdrecht wil meer doen om schulden te voorkomen en wil het eerder weten als er geldproblemen ontstaan. Ook blijft er natuurlijk hulp wanneer iemand toch schulden heeft.

Gratis hulp van Grip op Geld

Dat zal lastig blijven, want de gemeente kan natuurlijk niet zien wat er gebeurt in de privélevens van mensen. Maar de gemeente merkt dat geldproblemen vaak ook zorgen voor andere problemen, zowel persoonlijke als sociale problemen. Daarom hoopt wethouder Lars van der Beek dat mensen zich sneller melden. “Het vraagt misschien wat moed maar wegduiken lost echt niets op. Bij het Startpunt Grip op Geld van de BWI zit veel kennis over geldzaken en regelingen”. De hulp van het Startpunt Grip op Geld is gratis.

Gemeente heeft zorgplicht

Gemeenten hebben een zorgplicht voor mensen met schulden. Woensdrecht geeft de hulp graag, maar mensen met geldproblemen moeten er zelf aan meewerken. Van der Beek: “Het is belangrijk dat mensen met schulden de situatie zelf weer onder controle krijgen. Hulp van mensen die weten hoe je zoiets aanpakt, is cruciaal om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij.”