Woensdrecht klem door stikstofuitspraak: helft van de bouwplannen op de tocht
De gemeente Woensdrecht wordt zwaar getroffen door een recente uitspraken van de Raad van State, over stikstofvergunningen. Dat stelt wethouder Rainier Schuurbiers. In totaal moet voor 22 van de 40 bouwplannen, zoals voor een woonwijk in Hoogerheide en een basisschool in Ossendrecht, een natuurvergunning bij de Provincie worden aangevraagd – en deze hanteert een vergunningstop. Ook de vliegbasis en bedrijventerrein Aviolanda krijgen te maken met de stikstofbeperkingen. Schuurbiers “kan nu geen kant meer uit” en hoopt op steun uit Den Haag.
De uitspraak van het hoogste rechtscollege houdt in, dat intern salderen – het compenseren van stikstofuitstoot door bijvoorbeeld oude uitstootbronnen te verminderen – niet meer zonder vergunning mag plaatsvinden. Dit heeft grote gevolgen voor veel woningbouwplannen in de regio, met name in gemeenten bij kwetsbare natuurgebieden zoals Woensdrecht.
Door de nieuwe regels kunnen de ruimtelijke procedures voor deze plannen nu niet worden opgestart of afgerond, legt de wethouder uit. Bovendien geldt de uitspraak met terugwerkende kracht, vanaf 2020. “Voor een aantal bouwprojecten die inmiddels zijn afgerond, moet alsnog een vergunning komen”, zegt Schuurbiers. De gemeente en provincie kunnen nu nog niet overzien wat dat voor gevolgen heeft.
Woningen en basisschool
Lopende projecten komen abrupt tot een halt. Zo is het braakliggende terrein aan de Burgemeester Moorsstraat in Hoogerheide, waar oude huurwoningen werden gesloopt, voorlopig niet geschikt voor de geplande bouw van veertien nieuwe, duurzame huurwoningen. Ook de ‘vernieuwbouw’ van basisschool ’t Paviljoen in Ossendrecht ligt stil. De school, die aan het einde van haar levensduur is, zou vervangen worden door een duurzamer en energiezuiniger gebouw. De vernieuwing zou bijdragen aan een gezonder binnenklimaat en een energieneutraal schoolgebouw dat minstens 40 jaar mee kan.
Zoeken naar werkbare oplossing
“De uitspraak van de Raad van State heeft grote gevolgen voor vergunningen en ruimtelijke ontwikkelingen in onze gemeente”, aldus Schuurbiers. Zonder groei is het niet mogelijk belangrijke voorzieningen voor Woensdrecht te behouden en dreigen zowel inwoners als bedrijven te vertrekken. “Als gemeente roepen we zowel de provincie als het Rijk op om zo snel mogelijk tot een werkbare oplossing te komen.”